Murdoch: Jag fick inte veta

Publicerad 2012-04-26

Erkänner att hackningen tystades ner

LONDON. Rupert Murdoch erkänner att telefonhackningen tystades ner av News of the World – men att det hölls hemligt för honom.

Tidningsmogulen hävdar att skandalen sopades under mattan av personer inom tidningen innan uppgifterna kom fram till högsta ledningen.

Rupert Murdoch.

Fotbollsstjärnan Wayne Rooney, tv-profilen Ulrika Jonsson, prinsarna William och Harry, skandalgurun Max Clifford och skådepelarna Hugh Grant och Elizabeth Hurley finns alla bland de hundratals personer som den nu nedlagda söndagstidningen News of the World olagligt avlyssnade genom att hacka sig in i deras mobilsvar och lyssna av meddelanden.

Ovetande

Men tidningens ägare Rupert Murdoch, som via sitt bolag News Corp i Storbritannien också äger Sun, Times och Sunday Times, hävdar att han var fullständigt ovetande om den olagliga metoden att samla in information.

Nu erkänner han att tidningen försökte tysta ner skandalen, men att det gjordes innan uppgifterna nådde News of the Worlds ledning.

Rupert Murdoch lämnar för andra dagen i rad sitt vittnesmål i Royal Court of Justice i London i dag i den utredning kring pressetik i Storbritannien som telefonhackningen lett till.

– Jag lägger skulden på en eller två personer som jag inte tänker nämna namnen på eftersom de fortfarande kan komma att gripas för det. Jag ifrågasätter inte att någon, kanske till och med chefredaktören, men framför allt någon annan tog tag i att tysta ner det här, något som drabbade mig och som jag ångrar, säger han till Lord Justice Leveson.

”En dryckeskompis”

På frågan varifrån nedtystningen härrörde svarade han:

– Jag tror det kom från inom News of the World. Det fanns en eller två starka personligheter som varit där i många många år och som var goda vänner med reportrarna. Personen som jag tänker på var vän med journalisterna, en dryckeskompis. En smart jurist som förbjöd dem... eller det har kommit uttalanden om att den här personen förbjöd personer att rapportera det här till Brooks eller James, säger Murdoch.

När News of the World lades ner var Rebekah Brooks vd för News International, News Corps dotterbolag som äger både NotW, Sun, Times och Sunday Times. Ruperts son James Murdoch var vd för News Corp. Båda har sedan dess tvingats avgå.

Men trots att han försökte skjuta ansvaret för telefonhackningen i från sig erkände Murdoch också att han misslyckats som ägare för News of the World.

– Jag måste säga att jag misslyckades. Det är jag väldigt ledsen för. Allt jag kan göra är att be om ursäkt, till massor av folk, bland annat till alla de som blev av med sina jobb på News of the World.