Nyheter

”Breivik har ingen makt längre”

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Överlevande från Utøya om mördaren i rätten

Anders Behring Breivik har ingen makt längre.

Det var Utøya-överlevaren Khamshajiny Gunaratnams reaktion efter dagens förhandling i Oslo tingsrätt:

– Vi får uppleva honom utan vapen, säger hon.

Från dagens häktningsförhandling i Oslo tingsrätt visades rörliga bilder av Anders Behring Breivik, för första gången efter terrordådet.

Aftonbladet har pratat med två överlevande från Utøya — Tore Sinding Bekkedal, 23, och Eyvind Brox, 30 — om deras reaktioner på Behring Breiviks framträdande. Dessutom har vi lyssnat på den norska tidningen vg.no:s intervju med överlevaren Khamshajiny Gunaratnam, 23.

– Han var trist att se. Det var speciellt att se rörliga bilder, men för mig framkallar det inga särskilda reaktioner. Men jag hade aldrig ögonkontakt med honom, i motsats till en väninna som blev skjuten, säger Tore Sinding Bekkedal, 23.

Han kände inget särskilt inför att attentatsmannen höjde händerna i rättssalen, vilket enligt advokat Geir Lippestad är en högerextrem hälsning:

– Men om detta är en etablerad hälsning, så är det bara ännu ett tecken på att han är en del av en etablerad miljö, säger Sinding Bekkedal.

”Otakt med samhället”

Khamshajiny Gunaratnam var den enda av de tre som var på plats i rättssalen i dag:

– Han sitter där och har ingen makt. Han sitter där med handbojor och vi får uppleva honom utan vapen i händerna. Det viktigaste är att hans uppfattning av världen och Norge inte sammanfaller med verkligheten — och det förstår de allra flesta människor med något mellan öronen, säger hon till vg.no.

Gunaratnam konstaterade att flera som var på plats i rättssalen skrattade åt Behring Breiviks uttalanden:

– Han uttalade sig så att många log. Men även om det blir som ett skämt, så är det å andra sidan dessvärre en del som kanske delar samma uppfattningar. Det måste vi ta på allvar. Där måste vi som samhälle träda in.

Sinding Bekkedal tyckte det var bra att attentatsmannen helt kort fick förklara varför han genomfört terrorattacken:

– Jag är glad att rätten hittade en balans. Det var bra att han fick säga sitt, men också att rätten inte blev en talarstol för honom, säger han.

Eyvind Brox var en av de som skrattade när Behring Breivik sade att han ville bli frigiven:

– Det visar bara hur i otakt med samhället han är, säger Brox.

Han funderade på att vara på plats i Oslo tingsrätt under häktningsförhandlingen, men valde att arbeta i stället:

– Jag insåg att jag har andra saker att göra. Det är viktigt att fokusera på att gå vidare. Därför valde jag jobbet i stället, säger Brox.

Kommer sitta i fängelse under lång tid

Inte heller Sinding Bekkedal var i tingsrätten:

– Jag var inte intresserad. Jag tillmäter honom som individ väldigt liten vikt, han är en trist person som gjorde detta för att få uppmärksamhet. Däremot är de politiska strömningar som han representerar viktiga att följa, säger han.

Under häktningsförhandlingen beskrev Anders Behring Breivik terroratttacken som ett preventivt angrepp mot islamisk kolonisering.

– Det är ingen chock för mig. Det var förväntat, säger Eyvind Brox.

Ingen av dem är orolig att Behring Breivik ska bli frigiven, vilket han krävde:

– Jag kan inte sätta mig in i hans huvud, hur han tänker. Men jag är ganska trygg med att han kommer att sitta i fängelse under lång tid, säger Brox.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: