Cain avbryter sin kampanj

Foto: AFP
Herman Cain avbryter sin presidentvalskampanj.

avPer Bjurman

NYHETER

NEW YORK. Sexskandalerna blev för mycket.

Herman Cain avbryter sin presidentvalskampanj.

– Anklagelserna är inte sanna, men jag och min familj har fått betala ett smärtsamt pris, meddelade den förre pizzadirektören under ett framträdande.

Han ledde opinionsmätningarna i det republikanska primärvalsracet så sent som för en månad sedan.

Sedan började en hel rad kvinnor träda fram med berättelser om hur Herman Cain trakasserat dem sexuellt under 90-talet – och i början av den här veckan avslöjade 46-åriga Ginger White att hon haft en hemlig affär med den före detta pizzadirektören i 13 år.

Sämre stöd

Vid det laget hade Cains väljarstöd redan avdunstat och idag kom den logiska konsekvensen.

Vid ett möte i hemstaden Atlanta meddelade den 65-årige populisten, med hustrun Gloria vid sin sida, att han hoppar av primärvalet.

– Inga anklagelser som riktats mot mig är sanna, men jag och min familj har fått betala ett smärtpris pris. Därför väljer jag nu att avbryta min kampanj, meddelade han med stadig stämma.

Provval om en månad

Därmed försvann den siste ”outsidern” i det republikanska startfältet. Cain har aldrig tidigare innehaft ett politiskt ämbete och blev populär just därför – och för sitt alldagliga sätt att vara och tala.

Nu blir återstoden av valet förmodligen en kamp mellan Mitt Romney och Newt Gingrich – och Herman Cain lovade under sitt möte i Atlanta att inom kort ge någon av dem sitt officiella stöd.

De första provvalen i Iowa hålls om mindre än en månad.