Började dricka - efter tio år

avLisa Räng

Per Holknekt söp bort allt han hade och lyckades ta sig tillbaka igen. Efter nio år och nio månader som nykterist har han börjat dricka alkohol igen.

– Beslutet föddes i stunden, säger han till Svenska Dagbladet.

Under 80-talet var han världsmästare i skateboard. I dag är Per Holknekt mest känd som grundaren till klädmärket Odd Molly och för sitt äktenskap med Lena Philipsson.

Söp bort allt

I en intervju med Svenska dagbladet berättar han hur alkoholen gjorde att han på kort tid förlorade allt - familjen, jobbet och sin bostad. Efter nästan tio år som nykter alkoholist valde han att öppna en flaska vin.

– Om någon dagen före sagt att jag skulle ta mitt första glas hade jag inte trott det, säger han.

"Kände ren eufori"

Han säger också att han inte upplevde någon ångest.

– Tvärtom kände jag ren eufori, blev inte ens berusad och efter två, två små, glas satte jag på korken igen. Det var allt, och det var härligt.

Enligt Per Holknekt fattade han beslutet "i ett starkt, inte ett svagt, ögonblick" och att han genom att börja dricka igen har valt att återgå till ett "normalt leverne".

– Jag vet inte hur många gånger man sagt, över mitt huvud: ”Per ska inte ha något vin.” Som om jag inte kunde bestämma det själv.

Förväntar sig reaktioner

Holknekt berättar att han vid ett par tillfällen varit onykter men att han i regel håller sig till att dricka ett par glas när det är fest.

– Som nu-läges-analytiker har jag kommit fram till att den Per jag är idag är tillräckligt stark och normal för att våga skåla på bröllop. Vem ska ta ifrån mig rätten att vara som alla andra?

Han förväntar sig att omgivningen kommer att döma honom för hans beslut att börja dricka igen.

– Jag vet att jag kommer att bli hårt dömd. Andra, de som själva haft alkoholproblem, kan också känna att jag sviker dem. Men frågan är vem jag har mest ansvar för, mig själv eller dem…