Odell hoppar av som gruppledare

Mats Odell.

avPär Karlsson

NYHETER

Han försökte peta Göran Hägglund från posten som partiledare i en smutsig duell – men misslyckades.

Nu lämnar Mats Odell (KD) sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen.

– Jag tror inte på ytterligare personvoteringar i vårt parti nu. Jag vill i stället bidra till att vi kan börja jobba med politik, säger han.

Nu står det klart - Mats Odell, 64, lämnar uppdraget som gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Hans roll har diskuterats intensivt sedan det stod klart att Mats Odells försök att bli partiledare hade misslyckats och att det blir Göran Hägglund som sitter kvar på tronen. Senast i tisdags diskuterade KD:s riksdagsgrupp Mats Odells framtid som gruppledare och samtalen var planerade att fortsätta i morgon. Efter att ha pratat med KD:s riksdagsledamöter fattade Odell sitt beslut i dag.

– Det har varit väldigt jämnt i riksdagsgruppen, mellan de som tycker jag ska fortsätta och de som tycker att jag fått mitt förtroende skadat av att utmana partiledaren. Då tycker jag att det är bättre att jag släpper fram en ny gruppledare och att jag nu i stället ägnar mig åt politik, säger han. 

Ångrar inte utmaningen

Mats Odell, som fortsätter som ordförande i näringsutskottet, vill nu att det ska vara slut på personfrågor i partiet.

– Nu är det politik som gäller, att utreda vilket förtroende jag har i riksdagsgruppen leder inte partiet framåt, däremot ska vi stärka förtroendet hos väljarna, säger han.

Trots att han nu förlorat två tunga poster i partiet säger sig Mats Odell inte ångra att han utmanade Hägglund.

– Om vi hade fortsatt med "business as usual" var min bedömning att vi riskerade att åka ur riksdagen vid nästa val. Jag tycker att diskussionen vi har haft har varit väldigt hälsosam, ett antal frågor har kommit upp på bordet och har diskuterats. Det blev också ett tydligt mandat för Göran Hägglund när han omvaldes, men det var också tydligt att det var ett förändrings- och förbättringsmandat som han fick. Jag tycker att han redan tagit till sig det.

Ifrågasatt Odell

Efter att Odell misslyckades med sin kampanj för att ta över partiet har ledamöter i riksdagsgruppen öppet ifrågasatt om han kan sitta kvar på sin post som gruppledare. En av anledningarna var att han hade kritiserat sin partiledares ledarstil. Att duon skulle samarbeta väl efter höstens partiledarbatalj har av många setts som föga troligt.

Emma Henriksson kan ta över

Den som många tror kommer ta över efter Odell är Emma Henriksson, som i dag är vice gruppledare. Hon kan, enligt vad Aftonbladet erfar, komma att väljas redan på riksdagsgruppens möte i morgon.

Relationen mellan Odell och Hägglund har förändrats efter deras kamp om partiledarposten.

– Vi är goda vänner, men det är klart att det har påverkat vår relation att jag utmanade honom. Men jag tror att den långvariga vänskap vi har kan utvecklas igen framåt, säger Mats Odell.

"Jag hade gärna sett att han var kvar"

Tidigare har flera av ledamöterna i gruppen gått ut och krävt att Odell ska lämna sitt uppdrag, en av dem är Désirée Pethrus. Men flera har också velat se att Odell skulle fortsätta.

– Jag hade gärna sett att han var kvar, han har gjort ett utmärkt arbete både som gruppledare och vice ordförande i partiet. Jag får respektera beslutet, men jag beklagar det, säger riksdagsledamoten Tuve Skånberg.