Breivik: Så lurade jag experterna

avCamilla Sundell

Foto: Foto: SCANPIX/ DANIEL SANNUM LAUTEN
HÖGEREXTREM HÄLSNING När massmördaren Anders Breivik fördes in i rättssalen i februari lyfte han sina händer i vad som enligt försvarsadvokaten är en högerextrem hälsning

Anders Behring Breivik påstår att han framställde sig som ännu mer extrem än vad han egentligen i sinnesundersökningen.

– Han säger att han gjort detta för han önskar en ideologisk förändring av samhället, säger försvarsadvokaten Tord Jordet till VG.

I den sinnesundersökning som presenterades i november förra året skrev experterna Synne Sørheim og Torgeir Husby att Breivik är paranoid schizofren och har omfattande vanföreställningar.

Extrem och aggressiv

För norska tidningen VG berättar Breiviks försvarsadvokat Tord Jordet att hans klient aktivt försökt framställa sig själv som mer extrem och aggressiv än vad han egentligen är. Allt för att gränserna för vad som anses vara extremt ska förflyttas.

– Han säger att han gjort detta för han önskar en ideologisk förändring av samhället, säger Tord Jordet till tidningen.

Ny undersökning

Breivik ska nu genomgå en ny sinnesundersökning.

– När Breivik i grunden oense med 80 procent av den första expertutlåtandet, måste vi räkna med att han försöker rätta till vad han tror är felaktigt. Om detta är ett försök att manipulera experterna, eller att korrigera fakta, beror på betraktarens ögon, säger psykiatern Henning Værøy till VG.
Åklagaren Pål-Fredrik Hjort Kraby vill inte kommentera de nya uppgifterna.