Presidentvalet i USA 2012

Romney utropas som segrare

NYHETER

Förre Massachusettsguvernören Mitt Romney utropas som segrare i nattens Super Tuesday.

Romney vann med knapp marginal primärvalets rysare – Ohio – över Rick Santorum, rapporterar amerikanska medier.

Kandidaterna slåss om 76 delegater i natt.
Kandidaterna slåss om 76 delegater i natt.

Strax före klockan 7 svensk tid hade Mitt Romney vunnit fem delstater (Ohio, Massachusetts, Vermont, Virginia och Idaho), Rick Santorum tre (Tennessee, Oklahoma och North Dakota) och Newt Gingrich en – hans forna hemstat Georgia. Ron Paul hade inte tagit hem någon seger och Alaska var fortfarande inte färdigräknat.

Kampen fortsätter

Därmed står det klart att den republikanska primärvalskampen kommer att fortsätta, sannolikt i många veckor. Mitt Romney, som hade hoppats att vinna på knockout i natt, levererade inte ett tillräckligt starkt resultat för att slå ut de andra. Och Rick Santorum fick tillräckligt stor framgång för att motivera en fortsatt satsning.

Romney är dock den som är bäst organiserad och har samlat flest delegater – och troligen den som ändå kommer att bli Republikanernas kandidat. Men supertisdagen har understrukit hans svagheter, nämligen svårigheten att verka äkta och nå ut till arbetare och moralkonservativa i bland annat den amerikanska södern.

Promenadseger

Primärvalet i Georgia ser däremot ut att bli en promenadseger för förre talmannen i representanthuset Newt Gingrich. När drygt hälften av rösterna var räknade har han nästan 48 procent.

"Tack Georgia! Det är tillfredsställande att vinna min hemstat så tydligt", säger Gingrich i ett meddelande på Twitter.

Från Alaska fanns tidigt på onsdagsmorgonen, svensk tid, ännu inga prognoser eller resultat.

Hela 437 delegatröster står på spel under supertisdagen, men för att bli nominerad till Republikanernas presidentkandidat krävs minst 1 144 delegatröster.

Inför omröstningarna i de tio delstaterna har Mitt Romney stöd av 203 delegater. Rick Santorum har 92 delegater, Newt Gingrich 33 och Ron Paul 25.

Måltavla: Obama

Den som slutligen blir utsedd till Republikanernas presidentkandidat i augusti får möta demokraternas president Barack Obama i presidentvalet i november.

Rick Santorum firar supertisdagens segrar i Oklahoma och Tennessee. I ett tal säger han att han nu inte går att stoppa.

Mitt Romney firar också sina segrar under supertisdagen, men i sitt tal inför jublande anhängare hemma i Massachusetts är det president Barack Obama som är måltavlan.

– Jag har ett budskap till miljoner amerikaner som tittar sig omkring och bara ser jobb de inte kan få och räkningar de inte kan betala.

– Ni har inte misslyckas. Men ni har en president som har svikit er, och det ska det bli ändring på... Denne president har slut på idéer. Han har slut på ursäkter, och under 2012 ska vi få ut honom ur Vita huset.

De senaste veckornas infekterade debatt om abort och kvinnors rätt till preventivmedel verkar inte ha påverkat väljarna alltför mycket. De flesta som röstade sade att ekonomin var den viktigaste valfrågan, skriver The New York Times med hänvisning till vallokalsundersökningar.

Svårt nå arbetare

I Ohio röstade äldre, välbeställda väljare med högre utbildning på Romney medan de som ansåg sig vara mycket konservativa eller Tea Party-anhängare stödde Santorum. I Tennessee tog Santorum hem rösterna från arbetare med lägre inkomst, vilket kan vara ett oroande tecken för Romney. Om riskkapitalisten Romney ska vinna i presidentvalet i höst måste han få stöd från arbetare, en grupp han haft svårt att nå fram till.

– Vi får några guldmedaljer och en hel massa silvermedaljer. Vi har vunnit i väst, i mellanvästern och i södern och vi är redo att vinna överallt, sade en energifylld Rick Santorum när han talade till anhängare på sin valvaka på en skola i Steubenville i Ohio.

Fick applåder

– Den här kampanjen handlar om städerna som halkat efter och familjerna som byggt dessa städer, underströk Santorum och fick applåder.

Santorums chefsstrateg John Brabender sade samtidigt till The New York Times att kampanjen tack vare tisdagens segrar i North Dakota, Oklahoma och Tennessee sannolikt får de finansiella bidrag den behöver för att kunna fortsätta kampen mot Romney. Santorum har omkring 1 miljon dollar i kampanjkassan och skulle börja köpa tv-reklam i Kansas, Alabama och Mississippi – där nästa veckas primärvalsdrabbningar hålls – redan på onsdagen.

354 delegater

Romney vann delegaterna, men övertygade inte nödvändigtvis väljarna, sammanfattar New York Times supertisdagen. Frågan är om riskkapitalisten Romneys kampanjplan, som har liknats vid en detaljerad affärsutvecklingsplan, är rätt väg att fortsätta eller om han måste byta strategi för att uppbringa mer entusiasm hos väljarna.

Enligt en preliminär beräkning som Real Clear Politics gjort hade Romney efter tisdagens val – exklusive Alaska som inte var färdigräknat – samlat 354 delegater, Rick Santorum 147, Newt Gingrich 87 och Ron Paul 54. För att få partiets nominering krävs 1 144 delegater.

TT

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2012

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2012

Trumps USA

USA