– Brittisk polis har verkligen klantat sig

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: peter van den berg
Julian Assange.

NYHETER

Att Julian Assange lyckades ta sig in på Ecuadors ambassad är mycket märkligt.

– Han har ju en fotboja, brittisk polis borde se till att han inte rör sig i närheten av ambassader, säger folkrättsprofessorn Ove Bring, till Aftonbladet.

Men han kommer få svårt att ta sig därifrån.

Ambassadområdet är inte ecuadorianskt territorium, men det är skyddat diplomatiskt.

Det innebär att brittisk polis inte kan ingripa på området. Å andra sidan kan inte Assange ta sig ifrån området heller.

– Ambassader är stora. Han har säkerligen fått ett gästrum och en säng, men han kan ju inte stanna där hela livet. Rent konkret skulle han kunna tvingas stanna och leva på ambassaden i åratal, det finns sådana exempel tidigare i historien, men jag tror att det som kommer att hända är att de ber honom att lämna ambassaden, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan.

”Kan tvinga ned helikopter”

Även om Ecuador skulle bevilja hans asylsökan får han problem när han ska ta sig till flygplatsen för att lämna landet.

– Polisen kan stanna hans bil och de kan till och med tvinga ned en helikopter. Men tanke på att brittisk polis verkligen har klantat sig genom att låta honom komma in på ambassadområdet tror jag att de kommer att ta i med hårdhandskarna för att se till att han inte lyckas en gång till, säger Ove Bring.

Ove Bring säger att det är förvånande att Ecuador tagit emot Assange överhuvudtaget och tror att de inte kommer att ge honom asyl.

– Min första tanke var att han inte kommer att beviljas asyl, han har inte tillräckliga skäl. Inget europeiskt land skulle överlämna honom till USA.

”Pengarna är borta”

Julian Assange var fri tack vare en borgen på cirka två miljoner kronor, bekostad av hans anhängare. De pengarna kommer med största säkerhet nu att tillfalla det brittiska statsverket.

– De pengarna är förlorade, de fryser inne.

En av de som gett pengar till Assange är den brittiska kändisen Jemima Khan.

”Jag är lika förvånad över det här som alla skriver hon på twitter om hans tilltag.

Dessutom har asylsökan gett Assange ytterligare problem. I och med att han nu brutit villkoren för sin borgen har en häktningsorder utfärdats även i England.

Publicerad: