Reinfeldt slår ifrån sig kritiken

avPär Karlsson

Direktörerna sågar regeringens näringslivspolitik.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) slår i från sig kritiken.

– Sverige har ett väldigt gott företagarklimat, säger han.

VINK FRÅN HÖGER Aftonbladet kan i dag avslöja att Moderaterna vill inleda ett samarbete med Miljöpartiet.

Relationen mellan regeringen och de svenska direktörerna inom näringslivet har blivit allt frostigare de senaste månaderna. Finansminister Anders Borg (M) har bland annat kallat näringslivet för ett "särintresse", vilket retade upp många. I dagens Aftonbladet går flera toppdirektörer till attack mot regeringen - som man tycker tar industrin för givet.

– Jag tror tyvärr inte att Borg och Reinfeldt förstår de här frågorna, säger Sverker Martin-Löf, vd för Industrivärden.

Flera av Sveriges tyngsta profiler inom näringslivet kräver nu långsiktiga spelregler, både när det gäller energin och skatterna. Dessutom tycker man regeringen har glömt bort industrin och lagt allt krut på tjänstesektorn.

– Vi som jobbar i industrin tycker att våra frågor får för lite fokus, säger Åke Svensson, vd för Tekniklföretagen.

”Vi har lyssnat”

Efter dagens möte med EU-nämnden svarade statsminister Fredrik Reinfeldt på kritiken.

– Vår utgångspunkt har bara varit att försöka skapa förutsättningar för företagare, stora så väl som små, att vilja stanna, starta eller växa med sina verksamheter i Sverige. Det har vi gjort via en lång rad regelförenklingar, förbättringar och skattesänkningar, satsningar av strategisk natur på infrastruktur och forskning där vi bland annat har lyssnat in den kritik som en del företag har fört fram, säger han.

Att kritiken fortsätter att komma tror Reinfeldt beror på den ekonomiska krisen i Europa.

– Vi står ju i ett läge där Europa står och skälver och där väldigt många länder är kraftigt problemtyngda. Därför har vi varit vaksamma över att hålla ihop offentliga finanser i ett läge där många säkert hade velat se fler investeringar. Det får man ha respekt för men jag tycker det är väldigt viktigt i det här utsatta läget att säkerställa att vi har säkerhetsmarginaler i svensk ekonomi, säger han.

Direktörerna får köttben

Enligt statsministern kan det dock bli tal om att slänga till direktörerna ett köttben i höstens budget.

– Vi är i ett läge nu inför hösten där vi har ett utrymme som andra i Europa saknar. Vi ska bland annat titta på infrastruktur, forskning och innovationsinsatser som är viktiga för att bygga förutsättningar för fler jobb, säger han.

Industrivärdens Sverker Martin-Löf tror inte att du och Anders Borg förstår näringslivsfrågorna. Hur ser du på det?

– Jag tycker det är väldigt viktigt att se näringslivets förutsättningar både när det gäller stora etablerade företag som jobbar på flera marknader än den svenska, men också förutsättningarna för små innovationsföretag. Jag försöker att lyssna på dem, det vet jag också att Anders Borg gör. Det är en av de sätt som vi får idéer för att utveckla vår politik. Och vi ska återkomma till det när vi budgetförhandlar i augusti/september, säger han.