Julian Assange kan forslas ut i en säck

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Julian Assange.
Foto: Reuters/Scanpix
Julian Assange.

NYHETER

Julian Assange är i skydd på  Ecuadors ambassad.

Frågan är nu hur han ska forslas ut ur Storbritannien utan att gripas.

En möjlighet kan vara: en diplomatsäck.

Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig sedan i förra veckan på Ecuadors ambassad i London för att söka politisk asyl i Ecuador. Anledningen är att brittiska högsta domstolen beslutat utlämna honom till Sverige. Från Sverige är han rädd att bli utlämnad till USA, där en utredning pågår om de publiceringar som gjorts av Wikileaks.

Säck eller FN

Assange är medveten om att även om han ges asyl, kan Ecuador inte garantera att han kan lämna ambassaden utan risk för utlämning.

Därför spekuleras nu om möjligheterna för honom att ta sig ut ur landet. En tepretisk möjlighet skulle kunna vara att forslas ut i en så kallad diplomatsäck.

Det är en behållare som med diplomatstämpel inte tillåter tullen eller andra myndigheter att kontrollera innehållet. En sådan har tidigare använts för att smuggla ut personer, som i "Dikko-affären", där kidnappare försökte forsla ut nigerianska exministern Umaru Dikko från Storbritannien som diplomatpost. Försöket misslyckades dock, eftersom pappersarbetet kring lådan där han låg inte var i sin ordning.

En annan kontroversiell metod skulle vara för Ecuador att utse Julian Assange till FN-representant för landet. Därmed vore han skyddad från ingripanden av brittisk polis, och han skulle då behöva ta sig till FN-högkvarteret i New York för vidare resa till Ecuador.

– Ur hans perspektiv vore det som att kasta sig rätt in i lejongapet, säger juristen Carl Gardner till nyhetsbyrån AFP.

Kräver nedläggning

Men först och främst vill nu Julian Assange ha garantier för att slippa utlämnas till USA. Det säger han i en intervju med Fairfax Media, som refereras av Sydney Morning Herald.

– I slutändan handlar det om vilka garantier Storbritannien, USA och Sverige är villiga att ge, säger han till Fairfax Media och fortsätter:

– Om USA exempelvis skulle garantera att man lägger ner åtalsjury-utredningen och all annan utredning av Wikileaks publiceringar, skulle det vara en viktig garanti, säger han.

Han kritiserar också Australiens premiärminister Julia Gillard för att inte ha gjort tillräckligt för att stötta honom.

– Jag har blivit påhoppad av USA, från vicepresidenten och nedåt, som en högteknologisk terrorist, och av Sveriges statsminister och utrikesminister. Det borde ju kräva ett direkt svar från Gillard-regeringen.

I går meddelade australiska utrikesministern Bob Carr att USA inte har visat något intresse för att få Julian Assange utlämnad, i en intervju australiska programmet ABC Insiders.

Den här texten går inte längre att kommentera

Allt för många kommentarer bröt mot våra regler. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se. /Redaktionen

Publicerad: