Vill förbjuda män att stå och kissa

NY TOASYMBOL I SÖRMLAND? Vänsterpartiet i Sörmland vill införa särskilda toaletter i landstingets lokaler där män inte får kissa stående.
NY TOASYMBOL I SÖRMLAND? Vänsterpartiet i Sörmland vill införa särskilda toaletter i landstingets lokaler där män inte får kissa stående.

Vänsterpartiet i Sörmland har tröttnat på kissnödiga med dålig precision.

De vill införa sittvång på landstingets toaletter.

– Det här kan låta som en skitfråga, men det finns en allvarlig framsida, säger Lasse Nilsson (V), politisk sekreterare för landstingsgruppen.

Nu ska det bli slut på slabbiga toalettgolv.

Vänsterpartiet vill införa en regel inom landstinget att man bara får sitta och kissa på de flesta toaletterna.

Bättre sexliv

Partiets representanter i landstinget Sörmland säger sig både vara rädda om miljön på toaletterna och om männens hälsa. De hänvisar till medicinska rapporter som visar att urinblåsan töms bättre för män som sitter och kissar. Det i sin tur leder till minskad risk för prostataproblem och bättre sexliv enligt partiets motion, skriver tidningen Folket.

Ett annat skäl är hygieniskt; ingen ska behöva trampa i urin som de stående kissarna har skvätt på golvet.

– Men det finns fler aspekter. Arbetsmiljön för dem som städar till exempel, säger Lasse Nilsson.

Toaletter ska märkas upp

Men V vill inte ha ett totalförbud mot ståkissning. De vill markera toaletter som enbart är avsedda för dem som sitter. Andra toaletter märks så att de som vill stå och kissa hittar till rätt mugg.

– Det ska finnas utrymme för alla, även guerillakissare. Men allvarligt talat är det här mest ett sätt att väcka frågan och få folk att inse att det är bättre för dem att sitta, säger Lasse Nilsson.

Hur gör du själv? Sitter eller står?

– För egen del är det 50-50 ungefär, får jag erkänna, säger Lasse Nilsson.

”Inte konfererat med dem”

Landstinget Sörmland styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet. Det är oklart vad de tycker om förslaget.

– Vi har inte konfererat med dem, säger Lasse Nilsson.

Publisert: