Så farlig är korven

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox

NYHETER

Cancerorganisationer världen över varnar för processat kött – som till exempel korv.

Men vilka ingredienser ingår egentligen i en vanlig varmkorv?

Vid en närmare granskning visar det sig att det är betydligt fler saker än bara kött i vurrarna.

Nästa månad öppnar ”Bubbledogs” i London. En restaurang specialiserad på varmkorv och champagne. Med anledning av restaurangens öppnande har Daily mail granskat tillverkningen av korven.

Och det är en vämjelig process, enligt tidningen.

Fläsk och rosa slam

I stora metallkärl blandas flera ton slaktavfall av fläsk med det rosa slammet från kycklingkadaver som pressats genom metallgaller och blästrats med vatten. Röran mixas med konserveringsmedel, smakämnen, rött färgämne innan den trycks in i tuber för att kokas och senare packas. Korv är den ultimata processade och industriella maten, uppger Daily mail.

Cancerorganisationen The World Cancer Research Fund rekommenderar alla att äta mindre, eller att helt undvika, processat kött.

– Om alla åt mindre än 70 gram per vecka – eller två korvar – skulle det betyda att vi fick 4 000 färre patienter med tarmcancer i Storbritannien varje år, säger doktor Rachel Thompson från organisationen till Daily mail.

”Få studier”

Men hur farliga är egentligen korvarna? Och vad är det för tillsatta medel i dem?

Enligt Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket och expert på tillsatser i mat, är varningarna för processat kött överdrivna. Han är skeptisk mot de högljudda larmen från cancerorganisationerna.

– Problematiken är att det finns få större studier. Det finns ett samband men det är inte vetenskapligt påvisat att risken för tarmcancer ökar vid ett intag av processat kött. Många frågor återstår att besvara, säger han.

Efterlyser mer forskning

Nils-Gunnar Ilbäck tror att det är flera olika saker som spelar in:

– Hittills har man inte hittat någon enskild faktor. Jag tror att det är en kombination av olika saker, kanske kopplat till en livsstil. Äter man mycket processat kött så intar man mycket salt och fett och kanske mindre av sånt som är skyddande, som till exempel grönsaker. Eventuellt äter man också mer feta såser.

Ilbäck efterlyser djupare studier av människor som drabbats av tarmcancer, hur deras övriga matvanor ser ut. Samtidigt bortser han inte från att det finns ett samband med processat kött.

– Fast jag skulle vilja ha ännu fler samband. Det forskas väldigt mycket om det här just nu och vi på livsmedelsverket är mycket intresserade av forskningen, säger han.

Äter du själv mycket processat kött?

– Ja, jag äter korv. Jag tycker det är gott.

Publicerad: