En av tre svenskar överväger lämna Facebook

avStaffan Dickson

Stör sig på uppdateringar

It's complicated.

Att du får en massa digitala tummar upp innebär inte nödvändigtvis att folk gillar dina statusuppdateringar på Facebook.

"Minns världen innan Facebook; när människor fotograferade sin latte, FRAMKALLADE 200 kopior och skickade till 200 flyktigt bekanta i KUVERT", skrev en samtidskommentator på Twitter.

”För mycket om allt varje dag”

Nej, en så analog förlaga till Facebook existerade aldrig. Och faktum är att många verkar sakna tiden när folks fikavanor oftast lämnades åt fantasin.

Enligt en ny undersökning har var tredje svensk under de senaste tre månaderna funderat på att radera sitt Facebook-konto – och det som stör dem mest är människor som "publicerar för mycket om allt varje dag".

Unga män skeptiska

Det är kommunikationsbyrån Cohn & Wolfe som har låtit 7 200 personer i åldrarna 18 till 65 år svara på frågor om sociala medier. Undersökningen genomfördes i december 2011 och deltagarna kommer från Australien, England, Frankrike, Japan, Kanada, Kina, Tyskland, USA och Sverige.

Mest skeptiska till Facebook säger sig unga män vara. Närmare hälften av de svenska männen mellan 18 och 35 i undersökningen har övervägt att logga ut för gott. Återstår att se hur många som faktiskt gör slag i saken.

Avslutar förhållanden

Anmärkningsvärt är att tolv procent av alla män mellan 18 och 24 i undersökningen säger sig ha avslutat ett förhållande genom Facebook.

70,9 procent av de svenskar som deltog i undersökningen är aktiva medlemmar på Facebook, och besöker därmed sajten minst en gång per månad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook