Festade för våra pengar

avMikael Stengård

Publicerad:

Myndigheten sänkte pensionen – sen ordnade de party för 3,5 milj

1 av 6 | Foto: MARTINA HUBER/SCANPIX
slog på stort Samma dag som Pensionsmyndigheten meddelade att pensionerna skulle sänkas tecknade myndigheten ett miljonavtal med en eventfirma som skulle ordna en kickoff för alla medarbetare. Slutnotan för brakfesten landade på 3,5 miljoner kronor. Den här bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Pensionerna sänktes för Sveriges alla pensionärer.

Samtidigt satte ­Pensionsmyndigheten sprätt på flera miljoner av deras sparkapital – på en brakfest.

Det avslöjar journalisten Joel Dahlberg i sin nya bok ”Pensionsbluffen”.

Den 15 februari 2010 damp det orangea kuvertet ner hos alla pensionssparande svenskar. För de som redan gått i pension innehöll ­brevet ett dystert besked. Pensionsmyndigheten meddelade att den för första gången i den allmänna pensionens historia tvingades sänka pensionerna.

Men tjänstemännen på myndigheten behövde inte deppa.

Samma dag som brevet skickades ut slöt generaldirektör Katrin Westling Palm ett ­miljonavtal med eventfirman Blick ­Möteskonsult. Det handlade om att arrangera en kickoff för myndighetens cirka 1 000 medarbetare.

Kunde få övernatta

Och det var ingen vanlig kickoff med föredrag från cheferna och mingel på kvällen. Personalen bjöds på fördrink, middag och vin, levande musik och underhållning av bland andra Peter Jöback. Under kvällen gick fotografer runt och tog bilder på deltagarna och det erbjöds övernattning på hotell i Stockholm.

Uppgifterna avslöjas i ekonomijournalisten Joel Dahlbergs nya bok ”Pensionsbluffen” som släpps i veckan.

I boken uppger Pensionsmyndigheten att takpriset för kickoffen var 1,5 miljoner kronor.

Men när Aftonbladet konfronterar generaldirektören Katrin Westling Palm framkommer det att kostnaden blev betydligt högre än så. Totalt slutade festen, inklusive resekostnader, på drygt 3,5 miljoner kronor –alltså 3 500 kronor per medarbetare.

Och det var Sveriges alla pensionärer och pensionssparare som betalade för partyt.

”Mer än en fest”

Pensionsmyndighetens budget finansieras av pengarna svenskarna sparar in i det gemensamma pensionssystemet.

– Vi tycker att det var väldigt väl använda pengar, vi har inte dåligt samvete för det här. Det var väldigt mycket mer än en fest, säger Katrin Westling Palm.

3,5 miljoner för en kickoff låter som ganska mycket pengar?

– Vi gjorde en upphandling där vi inte bara hade priset som utgångspunkt. För oss var det viktigt att vi kunde föra bra diskussioner och erbjudas bra mötes­alternativ.

Festen hölls den 24 april på Scandic Infra City hotell i Upplands Väsby norr om Stockholm och blev en lyckad tillställning enligt deltagarna.

För pensionärerna blev det mindre kul. Pensionen sänktes i genomsnitt 300 kronor i månaden samma år.

Myndigheten ansvarar för allas pension

■ ■ Pensionsmyndig­heten startades i januari 2010 och ­ersatte Försäkringskassans pensions­administration och Premiepensions­myndigheten.

■ ■ Myndigheten har ansvaret för med­borgarnas allmänna pensioner.

■ ■ Huvudkontoret ­ligger vid Hornstull i centrala Stockholm. Kontor finns också i Halmstad, ­Karlstad, Visby, Växjö, ­Luleå, ­Söderhamn och Gävle.

■ ■ Myndigheten ­finansieras till största delen av de pensionspengar svenskarna sparar in i det allmänna pensionssystemet. 2010 och 2011 stod pensionärerna och pensionssparare för 800 miljoner kronor av den totala budgeten på 1,4 miljarder kronor. Resten kom från skattepengar.

■ ■ Generaldirektören Katrin Westling Palm har en månadslön på 105 000 kronor.

Publicerad: