Fyra barn bland dödsoffren i New York-branden

avJosefin Silverberg, Simón Bustamante, TT

Tolv personer har dött i en omfattande brand i New York-stadsdelen Bronx i USA, rapporterar flera amerikanska medier.

Minst fyra av dödsoffren är barn, bekräftar polismyndigheten i New York för CNN.

– Ta hand om era familjer och be för familjerna här i Bronx, säger de Bill de Blasio, New Yorks borgmästare, enligt ABC News.

1 av 3 | Foto: REUTERS
Flera döda efter lägenhetsbrand i New York-stadsdelen Bronx.

Enligt ABC News bröt branden ut vid sju-tiden på torsdagskvällen lokal tid, i en lägenhet på tredje våningen. 170 brandmän fanns på plats för att bekämpa branden.

Minst tolv personer har dött av sina skador och fyra är allvarligt skadade, meddelar New Yorks borgmästare Bill de Blasio. Ett av offren är ett ettårigt barn.

En myndighetskälla säger till New York Post att det ettåriga barnet hittades i sin mammas famn i ett badkar i en av lägenheterna. Båda konstaterades vara döda.

– Det var brännskadeoffer, till och med små barn på bårar, säger en av de boende till WABC.

Vittnet Xanral Collins säger att han misstänker att fler barn kan ha dött eller skadats i branden.

– En pappa sprang och försökte ta sig in i byggnaden, jag hörde honom ropa: ”Mina barn är döda, mina barn är döda”, säger Collins till New York Post.

Polisen har bekräftat att minst fyra av de dödsoffren är barn, skriver CNN.

Förutom det ettåriga barnet var dödsoffren två och sju år gamla. Åldern på det fjärde barnet har ännu inte offentliggjorts.

En av de dödligaste bränderna

Myndigheterna befarar att dödssiffran kommer stiga när byggnaden har kunnat genomsökas helt.

– Människor dog på flera av våningarna. De är i åldrarna ett till över 50 år gamla, säger Daniel Nigro talesperson vid räddningstjänsten i New York.

Branden är släckt och evakuerade har tagits till en närliggande skola.

– Ta hand om era familjer och be för familjerna här i Bronx, säger de Blasio som kallar branden för en av de värsta sett till hur många som dött.

Enligt ABC News är branden, om man frånser från 11 september-attackerna, den dödligaste branden i staden sedan en nattklubbsbrand I Bronx i mars 1990, då 87 personer dog.

New York Times rapporterar att fastighetsägaren fått flera anmärkningar på att byggnaden inte är brandsäker, sex anmärkningar finns angående byggnaden, bland annat att om att en brandvarnare på första våningen, där branden startade, var defekt.

Brandorsaken tros vara att ett barn har lekt med en spis.

Det vi misstänker i nuläget är att branden var en olyckshändelse, ett litet barn lekte med spisen på första våningen, säger borgmästaren Bill de Blasio enligt New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York

Bränder