”Vi hoppas, vi ber” – efter krasch i havet

avTT

1 av 2 | Foto: AP/TT
Anhöriga till personer ombord på flygplanet samlas på flygplatsen i Pangkal Pinang i väntan på nyheter.

Ett indonesiskt flygplan tillhörande lågprisbolaget Lion Air har störtat i havet, uppger landets räddningsmyndigheter. Ombord fanns 189 personer, varav minst 23 regeringstjänstemän.

Vrakdelar som tros komma från flygplanet har hittats i närheten av platsen där det försvann.

Flygplanet, flight JT 610, lyfte från huvudstaden Jakarta på väg mot Pangkal Pinang på ön Bangka, och förlorade kontakt med markstationer efter 13 minuter. Planet tros ha störtat i havet, där vrakdelar inklusive flygplansstolar – som man tror tillhör det drabbade planet – har hittats.

– Vi vet ännu inte om det är några överlevande. Vi hoppas, vi ber, men vi kan inte bekräfta, säger Muhammad Syaugi, chef för landets räddningsmyndighet, vid en presskonferens.

Bland de sammanlagt 189 personerna ombord fanns två spädbarn, enligt AFP. Reuters rapporterar att det fanns minst 23 regeringstjänstemän ombord på planet.

Stor sökinsats

På flygplatsen i Pangkal Pinang samlades oroliga anhöriga till personer ombord på flygplanet, i väntan på nyheter om deras öde.

Enligt CNN deltar båtar, helikoptrar och omkring 130 räddningsarbetare i sökandet efter planet och eventuella överlevande.

Chefen för landets katastrofmyndighet, Sutopo Purwo Nugroho, har twittrat ut bilder som han säger visar vrakdelar och personliga tillhörigheter som hittats i vattnet.

Flygplanet var ett Boeing 737 Max 8, enligt flygbevakningstjänsten Flightradar 24. Om den uppgiften är korrekt rör det sig om ett relativt nyproducerat plan. Planet ska ha levererats i augusti. Piloten och andrepiloten var också erfarna med en sammanlagd flygtid på 11 000 timmar.

Lion Airs vd Edward Sirait säger till Reuters att bolaget försöker hitta mer information om vad som hänt.

– Vi är förbryllade över omständigheterna, eftersom det var ett nytt plan.

Flygexperten Gerry Soejatman säger till BBC att modellen har haft en del problem sedan den introducerades.

Stort lågsprisbolag

Pangkal Pinang är en gruvstad med uppemot 200 000 invånare, belägen ungefär halvvägs mellan Jakarta och Singapore. Den lockar inte några större skaror utländska turister.

Landets kommitté för transportsäkerhet kan heller inte säga något om orsaken till olyckan, och att detta måste vänta tills man hittat planets svarta låda.

Lion Air är Sydostasiens näst största lågprisflygbolag, och har vuxit kraftigt. Fram till 2016 fick flygbolaget inte flyga i europeiskt luftrum, till följd av säkerhetsbrister. Men i somras lyftes förbudet, rapporterar Sydney Morning Herald.

ARTIKELN HANDLAR OM