Spelet om regeringsmakten

Källor till SVT: Kristersson ställer ultimatum till C och L

M-ledaren – ska ni vara med i en alliansregering eller inte?

Av: 

Ebba Thornéus

Pär Karlsson

NYHETER

Moderaternas Ulf Kristersson har ställt ett ultimatum till Centerpartiet och Liberalerna – ska ni vara med i en alliansregering eller inte? – erfar SVT Nyheter.

Om inte erbjuds de ett samarbete i riksdagen med option på att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle, visar ett dokument som SVT tagit del av.

Partierna har fått över helgen på sig att ta ställning till ett sådant samarbete.

Efter att Stefan Löfven (S) meddelat att man inte kommer att stödja en Alliansregering blev Ulf Kristerssons nästa drag att hela Alliansen ska bilda en regering, trots att det endast är möjligt om Sverigedemokraterna ger sitt aktiva eller passiva stöd – en lösning som Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till.

Enligt SVT Nyheter har Kristersson under veckan presenterat en alternativ plan för Alliansen, vilket framkommer i ett dokument som SVT Nyheter tagit del av.

Ett dokument där Kristerssons nästa steg för ett möjligt regeringsbildande beskrivs och där målet är att hela Alliansen ska bilda regering.

– Vi vill ha så mycket allians som det bara går, säger en källa till SVT.

”Alliansen light”

Dock finns det ett undantag som erbjuds för de allianskollegor som inte vill sitta i den regeringen – ett erbjudande om ett samarbete i riksdagen.

Enligt vad SVT Nyheter erfar så kommer de ha option på att sätta sig i regeringen vid ett senare tillfälle, men inget av Allianspartierna är namngivna i dokumentet.

SVT skriver att de allianspartier som vill vara med är välkomna, och att andra erbjuds något som av en källa beskrivs som “Alliansen light”, vilket innebär att de ska kunna samarbeta men också vara fria att rösta som de vill i riksdagen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet presenterade Kristersson planen för de andra partierna redan i onsdags, dagen efter att han meddelat att det inte blir någon alliansregering som stöds av Socialdemokraterna.

Förhandlar inte med SD

Dokumentet fastslår även att regeringen inte ska förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna.

I dokumentet framgår inte vilken politik som en eventuell regering kommer att bedriva men den ska ha tydlig borgerlig prägel som stärker näringslivet enligt SVT.

Ett möte mellan Alliansledarna ska vara inplanerat till på måndag uppger SVT, vilket innebär att partierna har över helgen på sig att ta ställning till ultimatumet.

Om det blir nej kan det innebära att sonderingsuppdraget går vidare till Stefan Löfven (S).

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Extramöte i Moderaternas riksdagsgrupp

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Ulf Kristersson

Moderaterna

Alliansen

Centerpartiet

Liberalerna