Nyheter

Portugal förbjuder vilda djur på cirkus

Av: 

TT

Portugal är senast i raden av länder som förbjuder vilda djur på cirkus. Arkivbild.

Foto: Bill Sikes/AP/TT

NYHETER

Portugal förbjuder alla vilda djur på cirkus från och med år 2024. Den nya lagen fick stöd från både höger- och vänsterfalangen i parlamentet, och applåderas av djurskyddsorganisationer.

Bland de över 40 arter av vilda djur som omfattas av lagen finns lejon, tigrar, kameler och zebror.

– Parlamentet har äntligen insett att större burar, hårdare regler och fler kontroller inte var lösningen på problemen för de här djuren som var reducerade till enbart marionetter, fråntagna sin värdighet, säger André Silva från Djur- och naturpartiet (PAN), som kom in i parlamentet 2015.

Cirkusägare får fram till 2024 på sig att anmäla sina djur till ett register som regeringen tar fram. Djuren kommer om möjligt att omplaceras i reservat för vilda djur, antingen i Portugal eller utomlands. Cirkusartister som lämnar i från sig sina djur kan få stöd med att byta yrke.

En branschorganisation för cirkusar i Portugal varnar för att lagen kommer att bidra till att cirkusnäringen försvinner.

Omkring hälften av länderna i EU har förbud mot vilda djur på cirkus. Sverige har inget generellt förbud, men med den nya djurskyddslag som träder i kraft i april 2019, kommer sannolikt elefanter och sjölejon förbjudas på cirkusar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: