Tunnelbanestation i London evakuerades efter larm om skottlossning

avStaffan Dickson

NYHETER

Londonpolisen fick i eftermiddags in flera larm om skottlossning vid tunnelbanestationen Oxford Circus.

I tumultet som därefter bröt ut skadades minst 16 personer.

– Allt var som vanligt när skrikande människor plötsligt började tränga sig in i butiken, säger Johanna Marklund, 19, som jobbar i området.

1 av 4 | Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
En polisman med förstärkningsvapen springer mot Oxford circus.

Det populära shoppingstråket Oxford Street var i eftermiddags fyllt av turister och Londonbor som handlade på den så kallade Black Friday-rean. Men strax före klockan 18 svensk tid tömdes gatan snabbt på folk.

Från klockan 17.37 fick polisen in flera larm om skottlossning vid Oxford Street och tunnelbanestationen Oxford Circus. Händelsen hanterades inledningsvis som om den var terrorrelaterad, skriver Londonpolisen i ett pressmeddelande.

Uppmanades gå in i butiker

Polisen evakuerade Oxford Circus och uppmanade folk att hålla sig borta från gatorna i området kring Oxford Street och Regent Street.

”Om du är i området, gå in i en byggnad och stanna inomhus tills du får nya anvisningar”, skrev den brittiska transportpolisen BTP på Twitter. Även tunnelbanestationerna Bond Street och Tottenham Court Road stängde.

Minst 16 personer skadades i tumultet och trängseln som uppstod på gatorna i området. Sju personer vårdades för lättare skador på plats och ytterligare nio fick föras till sjukhus. En av dem som togs till sjukhus skadades svårt i benen, uppger sjukvården NHS enligt TT.

Butiker tvungna att låsa

Svenska Johanna Marklund, 19, jobbar i en skoaffär på New Bond Street och beskriver paniken som plötsligt uppstod på gatan utanför.

– Allt var som vanligt när skrikande människor började tränga sig in i butiken. Folk grät och skakade.

Hon säger att ett 50-tal personer sökte skydd i lagerutrymmen, korridorer och personalrum i butikens källare.

– Det värsta var att se butiker som fick låsa, vilket gjorde att folk inte kunde komma in och fick fortsätta längre ner på gatan, säger Johanna Marklund.

En timme efter att det första larmet kom in meddelade Londonpolisen på Twitter att den inte hittat några misstänkta personer eller spår av skottlossning. Vid 19-tiden avslutades insatsen och tunnelbanestationerna Oxford Circus, Bond Street och Tottenham Court Road öppnade igen.

Foto: AP
Det är stationen Oxford circus som har evakuerats.
ARTIKELN HANDLAR OM

London