Hunden Arja attackerades av en varg – då startade Sofie en insamling

avMiriam Bratt

NYHETER

Sjuåriga hunden Arja blev biten av en varg förra veckan, vilket resulterade i förlorad hörsel på höger öra och höga veterinärkostnader för ägaren Kjell Larsson. Nu har Sofie Rockmyr startat ett upprop för att samla in pengar till Kjell och Arja, något som Jaktjournalen var först att skriva om.

1 av 3 | Foto: Privat
Kjell Larssons hund Arja är sju år.

Det var lördagen 18 november som sjuåriga finnstövaren Arja skulle få springa fritt under promenaden med sin ägare Kjell Larsson.

– Hon letade på slag men hade inte hunnit få upp haren ännu. Jag hörde ett ilvrål, säger Kjell till Jaktjournalen.

Kjell sprang mot platsen och väl framme hittade han en svårt biten och paralyserad Arja.

”Trodde hon var död”

– Hon låg alldeles stilla och jag trodde först att hon var död. Men hon rörde på ögonen och då körde jag henne till djursjukhuset i Karlstad, berättar Kjell vidare för Jaktjournalen.

Han tog sedan med sig Arja till Strömsholms djursjukhus där det visade sig att hon förlorat hörseln på höger öra efter att ha blivit svårt biten i både hals och huvud.

Veterinärkostnaderna gick upp till 78 000 och Kjells försäkring täcker bara en liten del.

– Jag var chockad och tänkte inte på veterinärkostnaderna. Huvudsaken för mig var att hunden ska bli återställd, säger Kjell till jakttidningen.

Ville hjälpa till

Stellafonden är en fond som startats för att hjälpa hundar som skadats av vargar och Sofie Rockmyr, som sitter med i fondens styrelse, drog under lördagen igång ett upprop på Facebook för att stötta Kjell med veterinärkostnaderna.

– Det gick väldigt bra, över all förväntan. Vi fick in 38 500 kronor på ett och ett halvt dygn, säger Sofie till Aftonbladet.

Hon varnar också hundägare för vargar och tipsar om att låta djuren bära västar som är anpassade för ändamålet.

– Det har varit väldigt mycket i höst. Bara de sista två veckorna har det varit flera attacker, där flera haft dödlig utgång också, säger hon och fortsätter:

– Arja hade en väst på sig och det är nog tack vare den som hon lever i dag.

Förlorat hörseln

Arja kom hem från djursjukhuset i Strömsholm under onsdagen men hur hennes hälsa kommer att se ut i framtiden inte helt säkert.

– Jag har i alla fall kunnat gå ut och rasta henne. Men hon kommer aldrig mer att höra på höger öra igen, berättar Kjell för Jaktjournalen.

Sofie från Stallarfonden önskar Kjell och Arja lycka till.

– Jag hoppas såklart att Arja kommer tillbaka och får leva ett smärtfritt liv även om hon aldrig kommer att höra på höger öra, avslutar Sofie.

Så många hundar finns i Sverige 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Husdjur

Karlstad

Hundar