Kims mystiska fru stal showen – Kina censurerade hyllningarna

NYHETER

Kim Jong-uns oväntade besök i Peking ledde till rubriker över hela världen.

Men det var hans fru Ri Sol-Ju som blev snackisen i sociala medier.

Hon hyllades så mycket att Kina fick nog och blockerade sökningar på hennes namn.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un besökte Peking under stort hemlighetsmakeri. Den inofficiella visiten hos Kinas president Xi Jinping var Kims första sedan han tillträdde 2011 och ses som ett led i förberedelserna inför det aviserade mötet med Donald Trump.

Men när användarna på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, spann loss handlade det mest om fruarna och deras kläder.

1 av 6 | Foto: AFP
Ri Sol-Ju och hennes make Kim Jong-un under besöket i Kina.

Inte mycket är känt Kim Jong-uns unga hustru Ri Sol-Ju, men de kinesiska Weibo-användarna var fulla av beundran. Många tyckte att hon var både vackrare och bättre klädd än Kinas första dam Peng Liyuan, rapporterar Sky News.

Det föll uppenbarligen inte i god jord hos kinesiska myndigheter. Sökningar på Ri Sol-Jus namn blockerades på Weibo och majoriteten av alla kommentarer raderades under artiklar i kinesiska medier.

Fotograferades i kamelfärgad jacka

På mottagningsceremonin, efter att Kim och hans delegation anlänt i Nordkoreas mytomspunna pansartåg, fotograferades Ri Sol-Ju i en kamelfärgad jacka med hög nacke, matchade knälång kjol och högklackade skor, enligt Sky News.

William Tang, modedesigner i Hongkong, beskrev hennes stil som ”sofistikerad men inte konservativ”. Han sa att hennes kreationer visserligen var daterade, men ändå imponerande med hänsyn till Nordkoreas begränsade tillgång till mode.

Nordkorea bekräftade 2012 att Ri Sol-Ju är gift med Kim Jong-un – efter att hon sågs med honom på en konsert. Hon tros vara 28 år och före detta sångerska och cheerleader. Paret uppges ha tre barn.

Kinas första dam, Peng Liyuan, är också före detta sångerska och listades 2017 som världens 51:a mäktigaste kvinna av Forbes.

Därför har Nordkorea en jätteskuld till Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Ri Sol-Ju

Xi Jinping

Nordkorea

Kina

Mode