Mode

Första modellen med hijab – på Vogue

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

Brittiska Vogue är en av världens mest ansedda modetidningar och den har funnits i 102 år. Men ingen modell med hijab har prytt dess omslag – tills nu.

– Jag är den första high fashion-modellen som bär hijab. Det gör automatiskt att massa flickor och kvinnor ser mig. Jag ska försöka vara en god förebild, säger modellen Halima Aden till Evening Standard.

Hon blev den första muslimska tjej att bli baldrottning i amerikanska St. Cloud i Minnesota. På stadens universitet var hon också den första student att bära hijab. Och i Miss Minnesota USA var hon den första tävlanden med hijab och då utförde hon bikinirundan i burkini.

Utöver det är hon den första hijabbäraren som fick kontrakt med den stora modebyrån IMG, som representerar flera stora modeller.

Det handlar alltså om den somalisk-amerikanska modellen Halima Aden, som föddes i ett kenyanskt flyktingläger.

Och med alla dessa debuter var kanske den 20-åriga skönheten förberedd på att även bli den första kvinna att bära hijab på omslaget av brittiska Vogue – någonsin.

– Det har tagit 102 år innan det kom en modell med hijab på omslaget. Många människor är väldigt stolta över det här ögonblicket, säger modellen till Evening Standard.

Förutom Aden syns flera kvinnor på omslaget. Till exempel indiska Radhika Nair, koreanska Yoon Young Bae och plus size-modellen Paloma Elsesser.

– Det här omslaget visar verkligen mångfald. Det handlar inte om att checka av rutor, utan det är riktiga människor med olika religioner och olika etniska bakgrunder – alla blomstrande i en bransch som fört oss samman.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Barbiedockan vi väntat på – har hijab

ÄMNEN I ARTIKELN

Mode

Vogue