Nasa

Ny rymdfarkost skickas till Mars – för första gången på sex år

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

För första gången sedan 2012 ska Nasa skicka en rymdfarkost till Mars.

Målet är att undersöka hur planeten skapades och hur den ser ut på insidan.

– Vi ska göra den första ”grundliga kollen” av planeten, säger Thomas Zurbuchen vid Nasa.

För första gången på sex år kommer Nasa att skicka en rymdfarkost till Mars. Detta meddelande Nasa under en presskonferens på Jet Propulsion-laboratoriet i Pasadena i Kalifornien på torsdagen.

InSight, som projektet kallas, planeras att lämna jorden om ungefär en månad. Målet är att studera planetens natur och reda på hur den klippiga planeten skapades.

– Detta här det första uppdraget som ska studera insidan av Mars och se planetens inre natur. Vi ska göra den första ”grundliga kollen” av planeten och mäta temperatur, kärnaktivitet och hur själva planeten reagerar på gravitationen, säger Thomas Zurbuchen, vid Nasas Science Mission Directorate, under presskonferensen.

Hade problem med läcka

Insight-skeppet har en inbyggd seismometer för att fånga upp vad Nasa själva kallar ”mars”-skalv och dessutom ett mätverktyg för att känna av och registrera värmeböljor i planetens kärna.

Projektet har flera gånger blivit försenat av olika orsaker. Det var tänkt att Insight skulle skjutas upp redan 2016 men då fick Nasa ställa in eftersom det var ett vakuumläckage i mätinstrumentet.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här lyfter Musks superraket

ÄMNEN I ARTIKELN

Nasa