Tiina, 41, berättar om dramatiska flyktförsöket – med prinsessan från Dubai

avSebastian Laneby

NYHETER

Hon var hennes personliga tränare, sedan blev hon prinsessan Latifa Al-Maktoums bästa vän.

Nu berättar finländska Tiina Jauhiainen, 41, om det dramatiska flyktförsöket från Dubai – som skulle få Latifa att leva ett liv i frihet.

– Jag fick hela tiden höra att jag skulle dömas till döden, att Sheikh Mohammed hade bestämt sig för det. Jag var rädd då och är rädd nu, säger hon till frivillighetsorganisationen Detained in Dubai.

När prinsessan Latifa Al-Maktoum, 33, skulle fly från Dubai fick hon hjälp av finländaren Tiina Jauhiainen, 41, och den tidigare spionen, fransmannen Hervé Jaubert, 62, rapporterar The Times.

Enligt Latifa Al-Maktoums egen utsago är hon dotter till Sheikh Mohammed bin Rashid, premiärminister i Förenade Arabemiraten och emir av Dubai.

Innan prinsessan Latifa skulle fly skickade hon en 40 minuter lång video till en advokat, där hon berättade om hela sitt liv.

1 av 3 | Foto: Pressbild
Tiina Jauhiainen, 41.

”Känner till vad hon gått igenom”

Hon ska ha hållits i husarrest och blivit utsatt för misshandel och hot, skriver Hufvudstadsbladet.

För frivillighetsorganisationen Detained in Dubai berättar Tiina Jauhiainen om vänskapen med prinsessan. Hon uppger att hon känt henne sedan runt 2010. Först var hon prinsessans personliga tränare och efter det blev hon hennes bästa vän.

– Som Latifas närmaste vän känner jag till vad hon gått igenom och lidit av i UAE (Förenade Arabemiraten) i händerna på den härskande familjen och i synnerhet hennes pappa.

Vill leva i frihet

Det som väntade under flyktförsöket beskriver hon som ”den mest skrämmande upplevelsen” hon varit med om.

– Det här var Latifas andra försök att lämna landet för att leva ett fritt liv.

Målet var att ta sig till Indien, för att sedan flyga till USA och där söka asyl. Men när de befann sig utanför Goa på den indiska kusten, 4 mars, blev båten, en amerikanskregistrerad yacht, stormad av indiska säkerhetsstyrkor.

”Berättade att de skulle döda mig”

– Omkring 15 män kom ombord fullt maskerade, i svarta armékläder, beväpnade med maskingevär och lasersikten, säger Tiina Jauhiainen.

– De berättade att de skulle skjuta och döda mig.

Förutom prinsessan Latifa, Hervé Jaubert och Tiina Jauhiainen ska tre filippinska besättningsmän ha funnits ombord.

Samtliga ska ha gripits och förts tillbaka till Förenade Arabemiraten, enligt Detained in Dubai.

Där väntade sedan förhör i två veckor.

– Jag fick hela tiden höra att jag skulle dömas till döden, att Sheikh Mohammed hade bestämt sig för det. Jag var rädd då och är rädd nu. Hela tiden. Jag trodde att vi skulle bli dödade.

”Är livrädd”

Hervé Jaubert och Tiina Jauhiainen tvingades sedan skriva under ett dokument på arabiska, utan någon som helst vetskap vad som stod i papprena.

Sedan släpptes de ut i frihet – med en varning.

– De sa ”Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum är en av världens mäktigaste män. Han kommer åt dig var som helst i världen”. Sen jag kom hem har underrättelsetjänsten i Förenade Arabemiraten kontaktat mig för att påminna om bekännelsen jag skrev under.

Trots att hon nu är fri är hon ständigt orolig för sitt eget liv, för sin bästa vän och för Hervé.

– Jag är livrädd. Jag tror att Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum inte skulle tveka på att döda oss alla. Jag är rädd för Latifas liv, Hervé och besättningen på Nostromo. Dock så måste det som hänt oss pratas om. Dubai är inte säkert för någon.

Kräver att prinsessan friges

Organisationen Detained in Dubai har nu lämnat in ett klagomål till FN, där de kräver en oberoende utredning av Förenade Arabemiratens och Indiens agerande i fallet.

”Vi kräver också att Latifa Al Maktoum omedelbart friges. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum har visat uppenbar nonchalans för internationella lagar”, skriver grundaren och juristen Radha Stirling.

Dagens tre rubriker 3 april 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Dubai