Bröderna rentvås för Kevins död – utredningen avslutas

I nästan 20 år har bröderna pekats ut som skyldiga till mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika.

I dag kom beskedet att bröderna rentvås från misstankarna – och nu avslutas utredningen.

– Vi har friats, och det känns hur bra som helst, säger Christian Karlsson till Aftonbladet.

Chefsåklagare Niclas Wargren riktar skarp kritik mot den tidigare utredningen.

Dokumentärserien ”Fallet Kevin”, som visades i SVT förra året, avslöjade stora brister i förundersökningen från 1998, där två små bröder pekades ut som skyldiga för deras 4-åriga kompis Kevins död.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Chefsåklagare Niclas Wargren beslöt i maj 2017 att återuppta utredningen runt fyraåringens död, och granska allt material på nytt.

I dag kom beskedet att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson rentvås från misstankarna i fallet.

– Vi har friats, och det känns hur bra som helst, säger Christian Karlsson till Aftonbladet.

Och på din födelsedag?

– Ja, det är den bästa presenten, säger han.

Gamla uppgifter otydliga och inkonsekventa

– De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda, säger chefsåklagare Niclas Wargren på presskonferensen.

Uppgifterna bedöms inte vara sådana att de kan ligga till grund för slutsatsen att Robin och Christian orsakat pojkens död, eller att de varit närvarande när han dog.

Bevisningen mot bröderna har bedömts vara så svag att de stryks från utredningen.

Utredningen läggs ner

Under den nya utredningen har ett 80-tal förhör hållits, beslag har analyserats och utlåtande från Riksmedicinalverket har inhämtats. Avslutningsvis har fyraårige Kevins dödsorsak inte gått att fastställa.

I nuläget finns inga planer på att göra några fler utredningsåtgärder, och utredningen av fyraåringens död kommer därför att avslutas.

– Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, säger chefsåklagare Niclas Wargren.

Bröderna hade ett alibi

Under en pressträff berättade Niclas Wargren bland annat att bröderna hade ett alibi för tidpunkten då Kevin dog. En familj som var på besök hos bröderna har lämnat uppgifter, både nu och då, som gav ett ”mycket litet utrymme” för att bröderna skulle kunna ha något med Kevins död att göra.

– Det är anmärkningsvärt att man inte lagt större vikt vid den uppgiften, säger Niclas Wargren på pressträffen.

Alternativ till Kevins död

Han berättar också att man hittat en alternativ teori till hur Kevin dött.

På platsen där han återfanns låg flera lastpallar, och vid en rekonstruktion har man konstaterat att Kevins död kan ha orsakats av att en sådan lastpall fallit över Kevin när han låg ner.

– Skadorna stämmer överens med måtten på en lastpall.

Fyraårige Kevin hittades död vid Kyrkviken i Arvika på kvällen den 16 augusti 1998.

Aftonbladet har varit i kontakt med tidigare förundersökningsledaren Rolf Sandberg som inte vill kommentera saken i nuläget.

Publisert:

LÄS VIDARE