Emma, 24, berättade att hon var gravid – fick sparken

avJosefine Holmqvist

Emma Lindberg fick arbete som taxichaufför, och skulle börja jobba i februari 2018.

När hon berättade för sin arbetsgivare att hon var gravid med tvillingar bad han henne att ”slänga sitt jobbkontrakt” och kallade henne för en ”ljugande jävla parasit”.

DO stämmer nu taxibolaget – och yrkar på att de ska ersätta Emma Lindberg med 100 000 kronor.

– Sakerna han skrev var väldigt kränkande. Dessutom hade jag tackat nej till ett annat jobb, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet har tidigare berättat om Linda, 34, som fick jobb – men där företaget ångrade sig så fort de fick reda på att hon var gravid. Här uppdagas en liknande historia.

I augusti 2017 såg Emma Lindberg, 24 år, en annons om att ett mindre taxibolag sökte chaufförer för framtida jobb i Skåne. Hon tog först kontakt med arbetsgivaren, och påbörjade därefter utbildningen för att ta taxikörkort.
I oktober fick hon sin licens, och i slutet av november skrev hon och arbetsgivaren på anställningsavtalet. Det gällde en tillsvidaretjänst, med start den 1 februari 2018.

I början av december gick Emma extra utbildningar, för att få köra sjuk- och serviceresor.

– Jag blev godkänd, och meddelade min arbetsgivare det samma kväll. Då erbjöd han mig ströjobb innan anställningen började, att jag kunde hoppa in på timme i december och januari, vilket jag tackade ja till.

Foto: Privat
Emma Lindberg, 24 år, berättade för sin arbetsgivare att hon var gravid med tvillingar. Två veckor efter det blev hon uppsagd.

”Ville jobba så länge barnmorskan tillät”

Dagen efter skickade Emma Lindberg ett meddelande till sin arbetsgivare – och berättade att hon var gravid med tvillingar i 20:e veckan.

Arbetsgivaren besvarade inte beskedet med positiva tillrop: ”Wtf. När hade du tänkt att berätta det, du hinner ju inte ens börja innan du ska vara mammaledig”.

– Anledningen till att jag inte berättade det förrän då är att jag har en sjukdom vilket tidigare har lett till en del missfall. Det känns inte så kul att vara i i 10:e eller 12:e veckan och berätta om det, för att sedan få ett missfall, säger hon.

Som arbetstagare har man inte skyldighet att informera arbetsgivaren om sin graviditet, men enligt föräldraledighetsdagen måste man anmäla föräldraledighet senast två månader före ledigheten.

– Jag skrev också att jag ville jobba så länge min barnmorska tillät det, säger Emma.

”Ljugande jävla parasit”

När Emma Lindgren berättade om sin sjukdom för arbetsgivaren fick hon höra att hon kunde ”slänga sitt jobbkontrakt”, men eventuellt få arbete på taxibolaget efter sin föräldraledighet. Arbetsgivaren skrev också att hon var en ”ljugande jävla parasit”.

– Sedan fick jag den 13 december, cirka två veckor efter att jag hade berättat om graviditeten, reda på att jag blivit uppsagd på grund av arbetsbrist.

Sitt meddelande om uppsägningen avslutade arbetsgivaren med: ”Tänk dig för innan du ljuger nästa gång”.

Efter detta tog hon kontakt med facket, som rekommenderade henne att ta ärendet till Diskrimineringsombudsmannen.

Yrkar på ersättning med 100 000

DO yrkar nu på att taxibolaget ska ersätta Emma Lindberg med 100 000 kronor, för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen.

Arbetsgivaren, som startat taxibolaget, förstår inte varför han mottagit stämningsansökan från DO. Han medger att han blev arg när Emma meddelade att hon var gravid, eftersom det kändes som att hon undanhållit sanningen från honom.

– Men att jag sade upp henne hade enbart med arbetsbrist att göra. Hon blev anställd för ett specifikt uppdrag, med preliminära körscheman, och sedan minskade uppdragsgivaren dessa tider. Hon anställdes senast, och var därför den som fick gå först.

Men du skrev rätt otrevliga meddelanden till henne?

– Efter att vi skrivit kontrakt om tillsvidareanställning fick jag plötsligt ett sms av henne om att hon var gravid. Det gjorde mig förbannad. Jag hade varit schysst och betalat för hennes taxiutbildning.

Han vidhåller dock att graviditeten inte har något med uppsägningen att göra, och säger att även en annan person blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

Arbetsgivaren säger att han bestrider stämningen, och funderar på att ta kontakt med en advokat.

”Blev väldigt ledsen”

Emma Lindgren säger till Aftonbladet att den plötsliga uppsägningen gjorde henne mycket ledsen.

– Sakerna han skrev var väldigt kränkande. Dessutom hade jag tackat nej till ett annat jobb, säger hon.

Hur har det gått med graviditeten?

– Jag födde tvillingarna i fredags, och de mår bra.

ARTIKELN HANDLAR OM