Polisen kan få köpa nätdrogerna - anonymt

NYHETER

Hittills har det varit svårt för polisen att ta fatt de personer som säljer och tar in oklassificerade droger till Sverige via nätet.

Nu ska Polismyndigheten få göra anonyma inköp av de nya substanserna – de så kallade nätdrogerna – om regeringen får som de vill.

– Det måste finnas ett förtroende för polisen, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Substanserna har kallats för ”livsfarliga” och polisen har varnat allmänheten för dem - de oklassificerade drogerna som säljs på nätet.

I ett nytt lagförslag föreslår regeringen att polisen ska få utökade befogenheter: myndigheten ska få göra anonyma inköp av de psykoaktiva substanserna.

– Människor dör av farliga nätdroger och det här är ett sätt att effektivisera och snabba upp processen att klassificera. Uppfinnesrikedomen tycks vara nästintill oändlig när det gäller att stöka om med de här substanserna, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

En ”gränsdragningsproblematik”

Brottsprovokation är inte lagligt i Sverige. Däremot är bevisprovokation lagligt men som då bygger på principen om att inte provocera fram en person till att begå ett brott.

– Det där är en gränsdragningsproblematik. Det har naturligtvis gjorts en avvägning där man vägt nackdelarna mot den nytta det skulle innebära för samhället.

Hur ska ni se till att polisen håller sig inom ramarna för de nya befogenheterna?

– Det måste finnas ett förtroende för polisen. Polisen har inte kunnat agera. Nu finns den möjligheten, säger Annika Strandhäll.

Langare ska kunna dömas

Utöver polisens anonyma inköp - vill regeringen göra det möjligt för rättsväsendet att döma inköpare och säljare av substanserna till böter eller fängelse - trots att substanserna inte hunnit klassificeras som droger.

– Det kommer att omfattas av lagen om förbud för vissa hälsofarliga varor. Och det är nytt, säger Annika Strandhäll.

Så många har dött av nätdroger 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM