Åtta döda i ”galen” amerikansk is-storm

1 av 5
NYHETER

Inställda flyg, trafikkaos och flera dödsoffer.

70 miljoner människor riskeras att drabbas av en kraftig storm i Nordamerika.

– Det är verkligen en katastrofal is-storm som vi har här, säger Anthony Haines, vd för Toronto Hydro, till CTV Network.

I USA har minst åtta personer dött efter att ett system med en ovanlig mix av oväder dragit in över landet.

USA har drabbats av tromber, isstormar och ovanlig värme – på en och samma gång, skriver CNN.

I Kentucky dog fyra personer i samband med två separata trafikolyckor. Tre av personerna drunknande när en bil körde ner i Rolling Fork-floden.

Två personer dog i Mississippi. En man dog när hans husvagn vältes omkull av vindbyarna. Ett fallande träd träffade en annan man när han satt i sin bil, skriver TT.

Hundratusentals utan ström

På flera håll i både USA och Kanada har ovädret orsakat stora störningar mot samhällsfunktioner.

I kanadensiska Ontario, Quebec och New Brunswick var 400 000 hushåll strömlösa på söndagen. Vägar och trottoarer har förvandlats till ”skridskobanor”, skriver AP.

I USA uppskattas minst 100 000 hushåll vara utan el och det väntas ta flera dygn innan alla skador har lagats.

Trombväder

Det är inte stora snömängder som skapar störningarna. Nedisning på fordon, vägar och elledningar är vad som orsakar stora problem.

Samtidigt som västra och mellersta USA samt östra Kanada hukar under ovädret så har de östra delarna av USA rekordhöga temperaturer, skriver TT.

I New York var det 21,5 grader varmt på söndagen, vilket är nytt värmerekord för december månad. Även i Newark och Philadelphia har rekordtemperaturer uppmäts.

– Den kontrasten skapar goda förutsättningar inte bara för vinterväder utan också för tromber, säger meteorologen Ed Danaher till nyhetsbyrån Reuters.

De tidigare rekordnoteringarna för de tre städerna uppmättes under en vinter-värmebölja 1998.

Katastrofal is-storm

Meteorologen Paul Walker kallar stormen för ”stor och galen”.

Ovädret har gjort att över 4 000 flygningar har ställts in över hela USA. Många har också försenats, framför allt vid viktiga flygplatser som Chicago och Denver.

I Toronto har det isiga stormvädret gjort att många träd rasat ned och dragit med sig elledningar. Under söndagen förväntas allt fler elkunder att förlora sin strömförsörjning.

– Det är verkligen en katastrofal is-storm som vi har här, antagligen en av de värsta som vi någosin har haft, säger Anthony Haines, till CTV Network enligt CNN.

På Juldagen väntas ovädret har dragit bort från Nordamerika.