Han tar täten i C:s valoffensiv

Publicerad 2013-12-16

Eskil Erlandson reser landet runt för att jaga röster: Min roll blir betydligt tyngre

centerns nya vapen För att vinna slaget om landsbygden blir Eskil Erlandsson Centerpartiets vallokomotiv vid sidan av partiledaren Annie Lööf.

Aftonbladet kan i dag avslöja Centerns nya vapen i kampen om väljarna – ­Eskil Erlandsson.

Landsbygdsministern ska kuska land och rike runt i jakt på röster.

– Min roll blir betydligt tyngre i den här valrörelsen än tidigare, säger E­rlandsson.

Centerpartiet har legat pyrt till i opinionsundersökningarna ända sedan förra valet, ofta under fyraprocentsspärren. Samtidigt har en av partiets profilfrågor, landsbygdspolitiken, hamnat i fokus på sistone.

I planen för valrörelsen 2014 lägger C nu mycket kraft på politiken utanför storstäderna, enligt ett internt strategidokument som Aftonbladet har tagit del av.

Turnerar med Lööf

Därför blir landsbygdsminister Eskil Erlandsson vallokomotiv vid sidan av partiledaren Annie Lööf.

– Mitt engagemang blir betydligt mer omfattande i den här valrörelsen. Samhället har en skyldighet att ge människor och verksamheter på landet möjligheter och förutsättningar. Det handlar om kommunikationer, offentlig service och skola. Men framför allt jobb, säger han.

På senare tid har f­lera ledare för o­ppositionspartierna besökt lantbruk och presenterat nya förslag inom landsbygdsområdet. Det glädjer Erlandsson.

– Nu har vi äntligen en motpart att diskutera med. Det fanns inte på kartan i de senaste valrörelserna.

Den mer framträdande rollen innebär att landsbygdsministern kommer att åka land och rike runt under nästa år.

”Visa dubbelmoralen”

Till sin hjälp har han en nyinrättad strategisk landsbygdsgrupp. Den består av företrädare från riksdagen, flera departement och från partiets regionala kontor. Gruppen ska serva ministern med underlag till tal och debatter och komma med idéer till skarpa politiska förslag på nationell nivå.

– Vi märker att våra politiska motståndares retorik i riksdagen ofta är en annan än handlingen i verklig­heten, i kommuner och landsting, där de styr. Detta måste vi avslöja och visa på dubbelmoralen som finns, säger Erlandsson.

S utmanar främst

S pekas ut som Centerns ­huvudmotståndare i slaget om landsbygden. Men ­Erlandsson vill locka ut fler på ­banan.

I den interna strategin finns en särskild idé kring MP:s språkrör Åsa Romson.

– Henne har man inte sett i debatter om landsbygden. Det beror väl på att hon ­inte har sett möjligheterna utanför tullarna. Nu gäller det att locka ut henne så att svenska folket får höra vilka tokigheter hon kan komma med, säger Erlandsson.