”Tvångsvården bör fortsätta”

avIda Gustafsson

1 av 3

Tvångsvården av Sture Bergwall föreslås fortsätta.
Det fastslår Rättsmedicinalverket, RMV, i sin utredning.

– De anser att han ska få fortsatt vård men i öppen form, säger lagman Johan Montelius vid Falu Förvaltningsrätt till Aftonbladet.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick, har friats för samtliga mord han dömts för.

Efter sex veckors utredning av rättspsykiater, psykolog och socialutredare från Rättsmedicinalverkets enhet i Göteborg är deras utredning nu klar och lämnad till Förvaltningsrätten i Falun.

– Det är fortfarande tvångsvård, men det innebär att man inte behöver vistas på sjukhusinrättning, säger Johan Montelius, lagman vid till Aftonbladet.

Beslut i januari

Villkoren för Sture Bergwalls kommande vård kommer att föreslås av chefsöverläkaren.

– Sen får rätten besluta vilka villkor som anses lämpliga, säger Johan Montelius.

Fram till Förvaltningsrättens beslut ska Säter och Sture Bergwall yttra sig i ärendet. Om Säter menar att tvångsvården av Bergwall ska fortsätta på kliniken är det upp till förvaltningsrätten att göra en samlad bedömning om Bergwall ska fortsätta vara kvar på Säter eller inte. Förvaltningsrättens beslut i frågan väntas i början på januari 2014.

Och enligt rättens kommande beslut kommer Sture Bergwall att omfattas av en vårdplan som gäller i ett halvår fram till nästa vårdprövning.

– Den blir ju då fram till nästa vårdprövning, alltså sex månader, som längst. Men under den tiden kan det hända saker, säger Johan Montelius. 

”Vill ha total upprättelse”

Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson har i ett kort muntligt möte informerats om RMV:s utredning.

– Det var positivt i så måtto att man rekommenderar att Sture Bergwall ska få lämna kliniken och att han under en utslussningsfas ska bli föremål för en öppen psykiatrisk vård. Men framgången var inte fullständig eftersom man uppenbarligen inte var beredd att ge honom total upprättelse gentemot kliniken på Säter utan man väljer en sorts kompromisslösning. Vi hade helst sett att man hade avbrutit vården, säger Olsson till Aftonbladet.

Sture Bergwall har informerats om utlåtandet:

– Han är naturligtvis väldigt glad över att man kommer fram till att han inte behöver vara kvar på kliniken. Men han hade naturligtvis hellre sett att han fått en total upprättelse.

Ska läsa utredningen

Advokat Thomas Olsson kommer nu att gå igenom utredningen för att undersöka om de kan vidta några ärenden.

– Vi måste läsa det och titta på hur man argumenterar innan vi bestämmer oss för hur vi ska göra. Psykiatrins bedömning verkar vara luftiga och föränderliga så det är möjligt att man ifrågasätter någon del av utlåtandet, säger Thomas Olsson.

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, är friad för de åtta mord han tidigare dömts för. I 22 år har Sture Bergwall fått sluten vård på den rättspykiatriska kliniken i Säter.