”Reinfeldt på stridshumör”

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Lena Mellin efter statsministerns tal

GUSTAVSBERG. Fredrik Reinfeldt (M) lovade sänkta skatter - och gick till hård attack på oppositionen i sitt sommartal i Gustavsberg.

På en presskonferens före talet slog han fast att det ska bli ett femte jobbskatteavdrag nästa år samt höjd brytpunkt och sänkt skatt för pensionärer.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin reder här ut begreppen.

Lena Mellin, du har precis lyssnat till Fredrik Reinfeldts sommartal. Vad är ditt intryck?

– Han var väldigt taggad och, som så ofta när han pratar med sina egna sympatisörer, mycket mer spetsig än i sina vanliga tal i riksdagen. Jag tror också att det var ganska bra att han var tydlig, om man ser det ur hans egen synvinkel, om vilka som omfattas av de regeringens skattesänkningar. För där tror jag att Stefan Löfvens argumentation har gått hem, att det är de rika som tjänar mest på skattesänkningarna, vilket de naturligtvis gör sett i kronor och ören. Men samtidigt är det ju lite lustigt, precis som Reinfeldt påpekar, att Socialdemokraterna ändå inte tänker ta bort dem om de vinner valet, utom för en väldigt liten grupp.

Han kallade Socialdemokraterna för hycklare och målade ut oppositionen som allt annat än samspelt?

– Ja det var ju väldigt grovt att kalla Löfven för hycklare, fast Reinfeldt tycker väl det. Fast den här liknelser vid en ostämd orkester var ganska skojig, även om jag inte riktigt förstod vad han menade med att Stefan Löfven satt längst in och spelade triangel med en tändsticka.

Det var desto tydligare vad han menade med liknelsen om Gustav Fridolin?

– Ja, han trumpetade och sjöng "Se på mig" eller vad det var Reinfeldt sa...

Tror du att talet gick hem hos åskådarna?

– Jag tyckte att han fick jättebra respons, publiken verkade tycka om vad de hörde för de skrattade och höll med.

Du som har sett många av hans sommartal. Hur bedömer du det här i relation till hans tidigare?

– Jag tycker ofta att hans tal är ganska bra, dels är han alltid utvilad efter semestern och eftersom han pratar för sina egna är han ofta väldigt rolig och mera spelevinkig än vanligt. Och så brukar de alltid innehålla någon nyhet och det gjorde det ju i dag också.

Var det något särskilt du hajade till för här?

– Ja det var ju att han kallade oppositionen för hycklare. Han brukar vara mer polerad än så.

Tidigare under dagen släppte Fredrik Reinfeldt sin nyhet till pressen - att han vill att det utlovade femte jobbskatteavdraget samt höjd brytpunkt och sänkt pensionärsskatt ska genomföras nästa år. Vad hoppas han med det?

– Det viktigaste för Fredrik Reinfeldt var att visa att regeringen genomför det de lovat i sitt valmanifest. Det här i dag var inget nytt vallöfte utan en prioritering. Dessutom tycker Moderaterna att det är viktigt med sänkt skatt eftersom de anser att det skapar jobb.

Varför gör han det här just nu?

– Det är för att regeringen snart sätter sig och förhandlar nästa års budget och det är ju en valbudget. Så det är sista chansen för regeringen att genomföra löften de hade i sitt valmanifest i förra valet. Dessutom så handlar det ju om väldigt mycket pengar, det kostar 16 miljarder kronor totalt. Men jag tror inte att Moderaterna kommer att ha jättestora problem att få genom det här i förhandlingarna eftersom alla fyra partierna i regeringen stod bakom valmanifestet.

Publicerad: