S nya förslag: Ge alla rätt till heltid

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
S-ledaren Stefan Löfven.

Feministiskt initiativ tar stora steg i opinionsmätningarna och Socialdemokraterna har sågats av fackförbundet Kommunal.

Då lanserar S ett jättelikt vallöfte för jämställdhet: Alla i den offentligt finansierade välfärden ska ha rätt till heltid.

– Heltid ska vara den norm som gäller, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Med två veckor kvar till EU-valet lanserar S-ledaren Stefan Löfven en storsatsning på den svenska arbetsmarknaden.

Fyra punkter lanseras med ett gemensamt mål – jämställda arbetsvillkor.

”Nästa mandatperiod”

Huvudnumret i satsningen är förslaget om att ge alla i den offentligt finansierade välfärden rätt till heltid.

”Vi vill lägga in heltid som norm i de centrala kollektivavtalen för kommunernas och landstingens verksamheter och bolag. I dessa förhandlingar måste man också lösa frågan om delade turer. Krav på heltid ska också ställas vid offentlig upphandling. Det innebär att vi vill införa rätt till heltid i hela den offentligt finansierade välfärden redan under nästa mandatperiod. Alla nyanställningar kommer att vara heltidstjänster”, skriver Socialdemokraterna.

Svar på kritiken

Socialdemokraternas förslag kommer bara dagar efter att Feministiskt initiativ (FI) visat tecken på att klättra rejält i opinionsmätningar och fått sådan skjuts att spelbolagen kraftigt sänker oddsen för att partiet tar sig till EU-parlamentet.

Förslagen kommer också kort efter att de kvinnodominerade facken Kommunal, Handels och HRF tryckt på och krävt fler och större kvinnosatsningar från S.

Förbunden var missnöjda med den uppgörelse om tio punkter för ordning och reda på arbetsmarknaden som Löfven i höstas gjort med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som de enligt uppgifter ansågs för riktade mot mansdominerade yrkesområden.

”Starkare än en lag”

Stefan Löfven menar att det är mer säkert att genomföra förslagen genom kollektivavtal jämfört med lagstiftning.

– Det är starkare och det går fortare. En lagstiftning kommer kräva processer och det vet vi inte hur lång tid det tar. Om vi får majoriteten och makten i SKL kan vi sätta oss i arbetsgivaresidan och säga till Kommunal att vi vill gärna ta upp förhandlingarna redan i höst. När parterna kommer överens så sitter det starkare. Då är du inte beroende på om det kanske blir en annan majoritet i parlamentet om några år, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Hur mycket FI:s framgångar haft med att man just nu presenterar förslagen vill inte Löfven utveckla, men uppger att han är ”väldigt glad att feministiska frågor kommer upp i debatten”.

– Vi är ett feministiskt parti, har varit det länge och kommer att förbli det. Då är vi glada om feministiska frågor kommer upp och har därför ett brett spektrum av jämställdhetsåtgärder, för jämställdhet mellan kvinnor och män är för oss ett viktigt sätt att uttrycka alla människors lika värde.

I sitt förslag skriver Socialdemokraterna vidare:

”Rätten till heltid är central för hela arbetsmarknaden. Vi vill att arbetsmarknadens parter även i andra branscher ska komma överens om liknande bestämmelser. Vi är också beredda att överväga lagstiftning om rätt till heltid på hela arbetsmarknaden om en sådan utveckling inte kommer till stånd under nästa mandatperiod.”

Publicerad: