Nyheter

Blodregn drar in över Sverige

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Saharadammet skapade hälsofarlig luft i England.

Och nu drar det vidare mot Sverige - där det nu väntas falla ner som blodregn i helgen.

– Det kan falla ut litegrann, främst i västra Götaland, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Klart.se.

Historiskt regn väntas i helgen över södra Sverige.

Redan de gamla grekerna skrämdes av det och i litteraturen har blodregn setts som ett omen om att hemska saker är i görningen.

Men resultatet av helgens nederbörd med det skräckinjagande namnet är inte en lika otäck historia.

Modern forskning har nämligen avmystifierat blodregnet. Nu vet vi att det inte är ett förebud om dåliga tider – utan bara sand som följt med vädret från en öken.

I det är fallet Sahara.

– Vi är så långt i från själva källan till det här så det är ganska utspätt när det kommer upp till oss. I de sammanhangen är det  södra Sverige och framförallt västra delarna av Götaland som kan få in det här under helgen, säger Martin Hedberg, meteorolog vid Klart.se. 

”Låga halter”

Och några blodröda regndroppar är det inte tal om.

– Det är mer efter när det har regnat och man tittar på exempelvis en vit bil som man kommer man att kunna se att det är lite rödaktig smuts. Det kan se lite speciellt ut, säger Martin Hedberg.

SMHI:s prognos att ökenpartiklarna kan falla ner över Skåne, Blekinge och södra Götaland. Men hos dem är det framförallt Danmark där Saharadammet väntas falla ner i morgon. Framåt lördagkväll drar dammet vidare in över oss. 

– Det kommer inte att regna så mycket över Sverige i samband med att den här luften kommer upp över oss. Men visst, det kommer att vara sand i atmosfären, men väldigt låga halter och det kanske inte kommer att märkas av så mycket för vår del, säger Linnéa Rehn, meteorolog vid SMHI.

Sydliga vindar från Sahara

När Saharadammet nådde Storbritannien bildades farlig smog. Och antalet larmsamtal från personer med andnöd ökade med 14 procent. Att farlig smog bildas i samband med att sandpartiklar finns i luften är ett vanligt problem för storstäder.
– Där man kan få mer problem, det är ofta en kombination av att man har en ökad partikelhalt i luften, att det är utsläpp, och sen att det är en speciell vädersituation. Att man har högtryck, det fungerar nästan som ett lock som håller kvar partiklarna och utsläppen nära marken. Så det är en kombination av många faktorer som gör att det blivit så pass extremt där, säger Linnéa Rehn vid SMHI.

För en vecka sedan härjade kraftiga vindar över Saharaöknen. Och sanden virvlade högt upp i atmosfären.

– Och sen så hade vi lågtryck ute på Atlanten och högtryck över östra Europa. Det gör att det blir sydliga vindar från Sahara upp över västra Europa. Det har passerat över Frankrike också och sen upp över Storbritannien, säger Linnéa Rehn vid SMHI.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: