Nyheter

Ebolacenter angreps i Guinea

Ebolaviruset.
Ebolaviruset.

NYHETER

En ilsken folkmassa attackerade ett behandlingscenter i Guinea där personal från Läkare utan gränser behandlar ebolasmittade.

Låg kunskap om hur smittan sprids, tillsammans med svaga sjukvårdssystem, skapar svårigheter i kampen för att stoppa ebolaepidemin.

Över 90 personer har redan dött av ebola i Guinea och Liberia, samtidigt som sjukdomen också har bekräftats i Sierra Leone och eventuellt i Mali.

Nyheten skakar samhällen med låg kunskap om sjukdomen. I fredags tvingades Läkare utan gränser (MSF) att stänga ett behandlingscenter i Guinea, efter att en uppretad folkmassa gått till attack. MSF anklagades för att ha fört med sig ebola till staden.

Behandlades som malaria

– Vi har evakuerat all vår personal och stängt behandlingscentret, sade MSF:s talesman Sam Taylor och tillade att man har stöd från lokala ledare och försöker lösa problemen så snabbt som möjligt.

Sjukvården i stora delar av Västafrika är dåligt rustad för att hantera en ebolaepidemi. Enligt BBC behandlades de första ebolafallen som malaria, vilket ledde till att också sjukvårdspersonalen smittades och förde smittan vidare.

Överger handslaget

Rädslan är påtaglig i Guinea, där många har övergett det traditionella handslaget.

– Jag går inte längre ut ur huset, bara för att slippa att skaka hand med människor, berättar 65-årige Mohamed Barry, för BBC.

TT-Reuters

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter