”Han ringde mig in i det sista”

Mona-Lisa Lundin.
Mona-Lisa Lundin.

Som svärmor till Mesut Sahindal var hon van vid oro.

Men den sista attacken mot hennes dotter kom som en chock.

– Han ringde mig in i det sista och ville ha kontakt med min dotter och deras två barn, säger Mona-Lisa Lundin.

På vardagsrumsbordet i den nybyggda lilla lägenheten i Uppsala står ett inramat fotografi av Mona-Lisas dotter och en ung Mesut Sahindal. Bilden av de två finklädda ungdomarna är tagen vid havet under en resa till Turkiet i början av 2000-talet.

– Det känns overkligt att han är död. Efter allt som hänt genom åren kommer även detta att ta tid att smälta, säger mannens svärmor som fick dödsbudet i telefon av sin dotter i går morse.

– Jag anade att något hade hänt eftersom hon ringde redan klockan sju. Hon sa "Mesut är död. Skjuten. Nu behöver du inte vara orolig mer, mamma".

En vardag fylld av oro

Mona-Lisas dotter och mannen som senare skulle bli känd som mördade Fadimes bror träffades när de var unga. De förlovade sig och fick två barn, i dag i förskoleålder.

Men vardagen var, enligt svärmordern, fylld av oro och bråk.

– Emellanåt var det lugnare. När min man för sju år sedan var döende i cancer fanns han här och ställde upp för oss. Även hans mamma och syster var vänliga och kom på begravningen.

Men Mesut Sahindals missbruk blev allt tyngre. I juli 2011 sköt han sin sambo i axeln, ett brott som gav honom fyra års fängelse.

– Det var en chock. Min dotter hade ju kunnat dö den gången så det är klart man blev orolig när han i vintras skulle släppas ut.

Ringde allt oftare

Sahindal fortsatte att kontakta sin svärmor via telefon. När han i november hade avtjänat sitt fängelsestraff och flyttats för eftervård till ett behandlingshem i Sunne i Värmland ringde han allt oftare.

– I julas fick han permission och var hon sin syster i Heby. Då var också min dotter och barnen där så att han kunde träffa dem.

Mona-Lisa stannar upp i meningarna flera gånger under samtalet. Säger att hon förstått att beteendemönster inom familjer går i arv. Svåra bakgrunder kan föda nya problem, och kärlek skapa osunda band. 

– Min dotter sa åt mig att inte svara honom, men jag ville honom inget illa.

”Ville ha kontakt”

Det senaste samtalet registrerades på Mona-Lisas telefonsvarare fredagen den 14 mars.

– Han ville ha kontakt med min dotter och med barnen. Han berättade att han hade skrivit och skickat ett sju sidor långt brev som han ville att hon skulle svara på.

I går sköts han till döds, någon kilometer från svärmoderns nya hem.

Mona-Lisa Lundin tror att omställningen blir komplicerad, för alla närstående.

– Även om han tidigare hade skjutit min dotter så är det hela så tragiskt. Tyvärr blir man härdad av allt man tvingas gå igenom. Nu kan jag bara hoppas på att mina barnbarn får en bra framtid.

Publisert: