Mehdi Ghezali gripen i Tunisien

Den tidigare Guantanamosvensken Mehdi Ghezali har gripits i Tunisien, uppger den arabiska nyhetssajten al-Arabiya.

Ghezali ska ha bosatt sig olagligt i landet med sin fru.

Enligt uppgift till Aftonbladet har han släppts.

Det är en anonym tunisisk säkerhetskälla som berättar för al-Arabiya att 34-årige Mehdi Ghezali suttit frihetsberövad i Tunisien.

Enligt sajten greps Ghezali i staden Sousse på östkusten i fredags, där han ska ha bosatt sig med sin fru.

al-Arabiya skriver att Mehdi Ghezali vistades i landet illegalt, men preciserar inte ytterligare om det finns några misstankar mot honom.

UD:s presstjänst bekräftar att en svensk man i samma ålder som Ghezali gripits – och sedan släppts – i Tunisien.

Uppvuxen i Örebro

– En svensk medborgare i 30-årsåldern har frihetsberövats i Tunisien. Personen i fråga har släppts i slutet av september så det är inte längre ett konsulärt ärende, säger Malin Axelsson på UD:s presstjänst.

Mehdi Ghezali, som föddes i Stockholm och växte upp i Örebro, är mest känd för att han satt fånge i två och ett halvt år i USA:s ökända Guantanamoläger. Han greps i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan 2001 misstänkt för samröre med terrorister och släpptes i juli 2004 utan att åtalas. Inga bevis mot honom i fallet har någonsin presenterats efter det.

Är i Sverige

2009 greps han igen i Pakistan tillsammans med tre andra svenskar misstänkt för samröre med al-Qaida. 43 dagar senare släpptes sällskapet och inga brottsmisstankar kvarstod.

Aftonbladet har sökt Mehdi Ghezali, men utan framgång. Flera källor berättar att han släppts och att han nu befinner sig i Sverige.

Publisert: