Attacken på Möllevången

Misshandlades efter vänsterdemonstration

Av: 

Ida Gustafsson

Susanna Nygren

Martin Nilsson

NYHETER

Demonstrationen mot mäns våld mot kvinnor slutade med en blodig sammandrabbning.

Polisens ryttare upptäckte en pågående misshandel där fyra skadades allvarligt – tre män med nazikoppling misstänks nu för mordförsök.

– Vi vet fortfarande lite om motivet och hur det gått till, om de politiska grupperingarna är orsaken till bråket är en annan femma och måste utredas, säger Calle Persson vid Skånepolisen.

Internationella kvinnodagen i Malmö firades med en manifestation mot mäns våld mot kvinnor på Möllevångstorget.

Under parollen ”Ta tillbaka natten” samlade den socialistiska Malmöbaserade aktionsgruppen Mangla och Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö ungefär 200 personer.

Demonstrationen avslutades vid midnatt natt mot söndag.

"Rann blod från magen"

Enligt polisen gick demonstrationen lugnt till förutom skadegörelse i form av att färgballonger kastades mot en klädbutik.

– Men inga övriga ordningstörningar eller konfrontationer mot någon annan förekom, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Vid 00.30 natten mot söndagen upptäckte polisens ryttare en pågående misshandel och ett stort tumult i hörnet Kristianstadsgatan och Falsterbogatan, som ligger en bit från Möllevångstorget.

Vittnet Marcel och hans flickvän hade gått och lagt sig när de hörde skrik utanför fönstret.

– Sedan hörde vi någon skrika ”nassesvin” och när jag tittade ut såg jag ett gäng springa i väg, säger han till TT.

När han gick ner för att titta hamnade han mitt bland poliser och polishästar. Vid en klunga personer låg en kille knivskuren på marken.

– Han var i 20–30-årsåldern och det rann blod från ett sår i magen.

Olika uppgifter från vittnen

Fyra personer skadades allvarligt – en man fick en kniv i lungan.

– De var uppenbart där för att söka konfrontation. De kastade glasflaskor och hade knivar med sig, säger den skadade mannen till Sydsvenskan.

Enligt Universitetssjukhuset i Malmö fick totalt sex personer uppsöka vård för misshandel- och skärskador, fyra män och två kvinnor.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det en grupp nazister som gick till attack.

Polisen benämner det hela som ett ”bråk” och exakt hur händelseförloppet gått till var sent i går kväll fortfarande oklart.

– Det finns olika uppgifter om vad som har hänt och hur bråket startade. Vi kommer hålla ytterligare förhör och vill inte störa andra vittnens minnesbilder, säger Marie Persson, presstalesman vid Skånepolisen.

Tre anhållna för mordförsök

Två män greps under natten mot i går misstänkta för mordförsök, båda anhölls under söndagen.

Ytterligare en man omhändertogs för fylleri i samband med händelsen. Även han anhölls senare och misstänks för mordförsök.

I ett uttalande på sin hemsida bekräftar Svenskarnas Parti att tre av partiets medlemmar var på plats och hävdar att sällskapet attackerades på väg hem.

Flera vittnen till händelsen var under natten till söndagen motvilliga till att lämna uppgifter. Under gårdagen har polisen förhört de misstänkta gärningsmännen samt tre av målsägarna i ärendet.

I nuläget finns inga fler misstänkta enligt polisen.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Attacken på Möllevången

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken på Möllevången

Brott

Malmö