Löfven: Risken för krig långt i från över

NYHETER

SÄLEN. Stefan Löfven (S) gav i dag sin syn på den säkerhetspolitik han vill se framöver.

Han varnade också för Kinas framfart och situationen i Korea.

– Risken för krig där är långt i från över, säger han.

I går talade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. I var det S-ledaren Stefan Löfvens tur. Han varande inledningsvis för den växande arbetslösheten runt om i Europa och den oro det kan skapa.

– Det finns 26 miljoner arbetslösa i Europa, det är fler människor än i hela Norden. Det kan leda till stagnation, segregation och främlingsfientlighet, säger han.

Han berättade sedan om hur han ser på situationen på flera platser runt om i världen. Löfven nämnde bland annat hur USA flyttat säkerhetspolitiskt fokus från Europa till Asien. Dessutom spådde han att Kina kommer att ta mer plats i mellanöstern.

– Då måste man undra vad som händer med det tomrum som USA lämnar efter sig. Kommer de som fyller det att kämpa för mänskliga rättigheter och liknande?, säger Löfven.

"Risken för krig inte över"

Han nämnde också det besök han gjorde i Sydkorea för några månader sedan.

– När man står på gränsen mellan nord- och syd inser man att risken för krig är långt ifrån över, säger han.

Löfven berättade också om fokuset i den socialdemokratiska säkerhetspolitik han vill se i framtiden. Det handlade om att befästa den militära alliansfriheten, ökat samarbete i Norden och ett arbete för ett starkare EU och FN.