Nyheter

FN: Stoppa gruvan i Rönnbäcken, Sverige

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

”Kan vara rasdiskriminering”

Regeringen tycker att gruvintressena går före rennäringens intressen i Rönnbäcken utanför Tärnaby.

Men nu får Sverige bakläxa av FN – som uppmanar regeringen att stoppa all verksamhet vid den planerade gruvan.

Samerådet och Vapstens sameby har tidigare stämt Sverige för grovt brott mot mänskliga rättigheter eftersom de anser att en nickelgruva i Rönnbäcken utanför Tärnaby skulle innebära slutet för samebyn.

– Ja, det är ju uppenbart. Om man delar samebyn i två delar kommer man inte kunna bedriva renskötseln. Gruvan kommer att förstöra de enda betesområdena som samebyn har tillgång till under hösten och våren, har Mattias Åhren, ordförande för Samerådets människorättsavdelning, tidigare sagt till SVT.

Kan vara rasdiskriminering

Tidigare i år beslutade den svenska regeringen att gruvintressena ska gå före rennäringens intressen i Rönnbäcken.

Men i ett brev från FN:s rasdiskrimineringsorgan har Mattias Åhren nu fått svaret att den svenska regeringen uppmanas att stoppa all verksamhet vid den planerade gruvan, detta tills det är utrett om gruvplanerna strider mot FN:s rasdiskrimineringsregler.

Första klagan

Enligt SVT är det här första gången som FN:s rasdiskrimineringsorgan har fått in en klagan som gäller ett specifikt gruvprojekt.

Bolaget Nickel Mountain planerar att öppna totalt tre dagbrott för att bryta nickelmalm vid Rönnbäcken. Företaget har fått tillstånd för brytning, men inte miljötillstånd, skriver SVT.

Etableringen av gruvan beräknas kosta 10 miljarder kronor, enligt SVT.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: