Ny kritik mot Hanne Kjöllers bok

Sveriges Radio listar ännu flera faktafel i boken

Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller är aktuell med boken ”En halv sanning är också en lögn”.
Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller är aktuell med boken ”En halv sanning är också en lögn”.

Nu riktas ännu mera kritik mot Dagens Nyheters omdebatterade ledarskribent Hanne Kjöller.

I ett öppet brev listar Sveriges Radio ytterligare faktafel i hennes bok "En halv sanning är också en lögn".

– Det är grova anklagelser mot reportrar och då måste man ha på fötterna, säger Anne Lagercrantz, chef och utgivare på Ekot.

Hanne Kjöllers bok har kritiserats kraftigt från flera håll.

I boken försöker hon visa att journalister utelämnar avgörande uppgifter i medierapporteringen och på så vis kommer med en felaktig bild av sanningen.

Men hennes egen bok har avslöjats komma med just halvsanningar.

Kritik från flera håll

Förra veckan avslöjades att hon förväxlat en hyresrätt med en bostadsrätt. SVT:s Janne Josefsson har kritiserat henne för felaktiga uppgifter om Uppdrag Granskning. På Aftonbladets Kultursida listade Gellert Tamas i går flera felaktigheter i hennes ledarartiklar i Dagens Nyheter. Och nu kommer också Sveriges Radio med kritik.

– Jag har stor respekt för henne som debattör. Men det är grova anklagelser mot reportrar och då måste man ha på fötterna. Det är viktiga frågor hon tar upp i boken men när hon inte får fakta rätt så blir jag besviken, säger Anne Lagercrantz, chef och utgivare på Ekot.

I ett öppet brev listar Anne Lagercrantz och Louise Welander, chef och utgivare på Sveriges Radios samhällsredaktion, ytterligare felaktigheter i boken.

"...boken ”En halv sanning är också en lögn” gör oss bara besvikna och utgör tyvärr exempel på vad författaren själv kritiserar", skriver de.

Flera faktafel i boken

Kjöller skriver bland annat om SR:s rapportering om William Hemberg. Efter en hjärnhinneinflammation fick Hemberg kronisk huvudvärk men ändå utförsäkrades han från sjukförsäkringen.

I boken påstår Kjöller att Hemberg, som hon kallar för Stefan i boken, inte alls haft hjärnhinneinflammation. Hon hänvisar till sin egen bakgrund som sjuksköterska.

"Hanne Kjöller har i tre års tid påstått att Stefan inte har haft hjärnhinneinflammation. Detta trots att två specialister i neurologi bedömt att han har haft just hjärnhinneinflammation. Varken läkare, specialister eller försäkringskassan har ifrågasatt Stefans diagnos. Den enda som ifrågasätter är Hanne Kjöller", skriver SR.

– Jag tycker hennes bok är jätteviktig och jag tycker att alla ska läsa den. Men den här gången blev det fel och då är det viktigt att ta det i beaktande, säger Louise Welander, chef och utgivare på Sveriges Radios samhällsredaktion.

Fel diagnos

I boken kritiserar Kjöller också SR:s dokumentär om Nora som spändes fast och våldtogs av polischefen Göran Lindberg. Enligt Kjöller har SR utelämnat uppgiften om att Nora har diagnosen "emotionellt

instabil personlighetsstörning". Problemet är att Nora inte har den diagnosen, enligt SR.

"Hur kan du basera din kritik på en gissning? Vad tror du att Nora tycker om att du skriver i en bok som alla kan läsa att hon har en diagnos som hon inte har? Och detta för att du felaktigt gissar det?", skriver SR:s reporter Daniel Velasco.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Hanne Kjöller och förläggaren Dorotea Bromberg för en kommentar.

Publisert: