Konstnär attackerad när hon målade vagina

avStaffan Dickson, Ida Gustafsson

Säkerhetschefen: ”Ett stort missförstånd”

1 av 2 | Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Graffitikonstnären Carolina Falkholt.

Carolina Falkholt attackerades av en okänd man när hon målade en vagina.

Men enligt angriparen var allt ett stort missförstånd – han trodde att hon höll på att förstöra konstverket.

– ”Jävla vandal”, tänkte jag bara, säger mannen till Västerbottens-Kuriren.

Tipsa | Aftonbladet

Carolina Falkholt, som tidigare har gjort sig känd för en vaginamålning på en högstadieskola i Nyköping, är en av de medverkande konstnärerna i kulturhuvudstadsåret Umeå 2014.

På torsdagen stod hon och jobbade på sin graffitimålning, en vagina som hon uppför på ett snöblock, när en okänd man började skrika på henne.

– Jag tog det som en struntsak tills han attackerade mig, puttade mig. Då blev jag rädd och sprang in i en butik här intill. Han skrek: ”Varför är du här och förstör? Vi vill inte ha sådana som dig här.” Sen försvann han.

Omskakad

Efteråt känner hon sig omskakad.

– Jag blev chockad över att bli attackerad på öppen gata med våld. Det trodde jag inte skulle hända. Varför slår män kvinnor? Ett slag mot en kvinna är ett slag mot alla kvinnor. Det får vara slut med det här våldet nu, tycker jag.

”Streck kors och tvärs”

Men enligt mannen själv är allt ett stort missförstånd. Under eftermiddagen hörde han själv av sig till Västerbottens-Kuriren för att berätta sin version av händelsen.

– ”Jävla vandal”, tänkte jag bara och gick fram och frågade varför hon höll på att förstöra. Det är så ofta man ser hur det vandaliseras, och ingen törs göra något åt det. Man har väl rätt att ifrågasätta? säger han till Västerbottens-Kuriren.

Mannen säger att han inte känner till Carolina Falkholts konst sedan tidigare, än mindre att hon målar en vagina till kulturhuvudstadsåret.

– Det var bara några streck kors och tvärs, så jag såg inte alls vad det var, säger han till VK.

”Använt sitt civilkurage”

Magnus Locken, säkerhetschef för Umeå 2014, bekräftar missförståndet.

– Det som har hänt, det som är fakta, är att personen som har kommit fram till henne har trott att hon har klottrat utan tillstånd, att det här inte är en del av Umeå 2014-projektet, utan att hon var där och vandaliserade. Därför har han använt sitt civilkurage och gått fram och försökt hindra henne, och där har missförståndet uppstått.