Cheferna i Krokom har jobbet kvar

avKerstin Weigl

"Vi har fortsatt förtroende"

1 av 3 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
”Hoppas andra får hjälp” I dag börjar rättegången mot två av Lars Perssons chefer som misstänks för att ha vållat hans del. Efter sig lämnade Lars hustrun Maria samt barnen Lina, Simon och Lovisa.

Två chefer i Krokoms kommun bär skulden för att Lasse Persson begick självmord, anser tingsrätten i sin fällande dom.

Men cheferna sitter kvar.

– Snart fyra år har gått och en rad åtgärder är vidtagna. Utifrån det har de fortsatt förtroende, säger Maria Söderberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Hon säger vidare om domen att den “inte känns rimlig”. Det stämmer inte att inga åtgärder vidtogs för att hjälpa Lasse Persson.

– Lasse hade ju kontakt med både företagshälsovården och med en läkare.

Fem chefer var polisanmälda, och två åtalades; en 55-årig socialchef och en 57-årig mellanchef. De hade formellt ansvaret för arbetsmiljön på socialförvaltningen där Lasse Persson arbetade.

”Han har tyckt om Lasse”

Socialchefen har kvar sitt jobb, hans kollega har nya arbetsuppgifter.

– Arbetet är omorganiserats, säger Maria Söderberg, och allt fungerar bra nu.

Tingsrätten i Östersund är hård i sin kritik av chefernas agerande. De visste att Lasse Persson mådde dåligt och var mobbad. Åtminstone mellanchefen fruktade att Lasse Persson skulle ta sitt liv.

Ändå var de passiva, i strid mot lagen om arbetsmiljöansvar som säger att de hade skyldighet att göra en riskbedömning.

Istället ville de avskeda honom.

Tingsrätten skriver:

"Det måste ha varit alldeles uppenbart för såväl (...) som (...) att det fanns en beaktansvärd risk för Lars skulle komma att ta sitt liv, och trots detta lät man bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall och trots det drev de frågan om Lars Perssons avsked.

Cheferna fälls för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död till villkorligt fängelse och böter, 50 000 respektive 23 000 kronor.

Domen kommer att överklagas till hovrätten. Advokat Andreas Victor, ombud för mellanchefen, säger sig vara "mycket förvånad". Han bedömde att passiviteten måste vara mycket större för att det ska räcka till en fällande dom.

– Det min klient är riktigt ledsen för är att det framställts som att han mobbat. Han har tyckt om Lasse Persson.

”Känner starkt för familjen”

Maria Lundqvist Persson hoppas fortfarande på en ursäkt till henne och barnen Simon, Lina och Lovisa:

– Har de någon anständighet i kroppen borde de ta kontakt med oss, säger hon.

Kommunalrådet Maria Söderberg är inte helt avvisande.

– Jag känner starkt för familjen. Jag har inga problem att ge dem ursäkten att kommunen hade kunnat göra mer för Lasse, säger Maria Söderberg. Man kan alltid göra mer. Vi kan alltid lära mer.