Ukraina vill ha stödpaket från EU

Publicerad 2013-12-11

Ukraina ber EU om ett stödpaket på 20 miljarder euro.

– Vi föreslår att frågan löses med ett erbjudande om finansiellt stöd, säger landets premiärminister Mykola Azarov.

Ukraina ber EU om ett stödpaket på 20 miljarder euro, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till Ukrainas premiärminister Mykola Azarov.

Han pratade med journalister i samband med ett regeringssammanträde på onsdagsmorgonen och tillade då att regeringen inte planerar att diskutera en tullunion med Ryssland.

"Vill minimera förlusterna"

Stödpaketet från EU skulle enligt Mykola Azarov vara en del i förberedelserna inför ett avtal om förhandlingar om EU-medlemskap för Ukraina.

– De som har samlats på Självständighetstorget kräver att ett anslutningsavtal med EU skrivs på omgående. Regeringen stödjer också ett påskrivet avtal så snart som möjligt, men vi vill skapa förhållanden som minimerar förlusterna för den ukrainska ekonomin, säger Azarov enligt nyhetsbyrån Interfax.

Vill ha stöd från EU

Han fortsatte:

– Vi föreslår att frågan löses med ett erbjudande om finansiellt stöd till Ukraina. Vi har uppskattat behovet till 20 miljarder euro.

På tisdagen mötte president Viktor Janukovytj de tre tidigare presidenterna i Ukraina, sedan självständigheten 1991. De tre har gemensamt uttalat sig på ett positivt sätt om oppositionens avsikter och uppmanat Janukovytj och regeringen att försöka komma till en kompromisslösning, skriver Ekot.