Trakasserierna har pågått i nio år

Publicerad 2013-12-05

Krossade fönsterrutor, ägg mot husfasaden – och en fälla som hade kunnat kosta henne livet.

Patricia Karlsson, 83, i Väring är trött på trakasserierna som pågått i nio år.

– Jag är livrädd för att gå ut, säger hon.

Patricia Karlsson, 83, har trakasserats i nio år.

I nio års tid har busstrecken mot 83-åriga Patricia Karlssons villa i Väring nära Skövde pågått.

Det har gått i perioder. Ibland har det varit mycket, ibland ingenting. Men under alla år har det sett ungefär likadant ut: Fotbollar genom fönsterrutor, ägg mot husfasaden, någon som ringer på dörren mitt i natten – och sedan springer därifrån.

Rullatorn som står utanför dörren har kastats ut på gatan.

Lappar i brevlådan där det står ”vi gillar inte din personlighet, och inte din hund heller”.

Lina spändes fast

I måndags satt en lina fastspänd vid den branta trappan utanför Patricia Karlssons ytterdörr. Hennes hund Jolene hoppade över snöret, vilket gjorde att 83-åringen såg det och i sista stund lyckades undvika att snubbla och falla på snöret.

– Det har blivit sjukligt alltihopa. De som var jävliga för nio år sen och cyklade på gräsmattan har börjat köra med epatraktor på gräsmattan nu. Och så har de lärt de yngre, säger hon.

Den vanligtvis glada damen från Bristol i England, som kom till Sverige för kärleken 1952, är nu ensam änka, och trött på trakasserierna.

Har blivit rädd

Hon bor intill en skola och är övertygad om att det är barn och ungdomar därifrån som busar med henne. Men efter nio år har hon fått nog, även om det skulle handla om små barn.

– Jag bjöd barnen hit och köpte smörgåstårta, och sa att de inte får hålla på mot mitt hus. Det hjälpte ett tag, men sedan blev det fart igen.
Nu har hon blivit rädd för att gå ut, berättar hon.

– Jag vågar inte. Jag går ut med Jolene i trädgården på dagarna, där kommer ingen åt henne. Jag vågar inte öppna dörren när det är mörkt om jag inte vet vem det är. Det är besvärligt, men jag tänker inte flytta.

”Gick i taket”

Hon tror att busandet har fortsatt för att hon är ett lätt byte.

– Jag är ensam och utlandsfödd och det är antagligen det som ligger bakom det hela.

Lars Tullgren, som är präst och god vän till Patricia Karlsson, säger att även andra familjer i området har haft påringningar och äggkastning mot huset, men att Patricia har drabbats under längst tid:

– Jag tror att ungarna tycker det är roligt när de hör den engelska dialekten. När jag själv var barn och vi pallade äpplen sprang vi och skrattade när vi blev påkomna. Men det här har gått för långt. Hon måste få ha sitt hem tryggat. Jag gick i taket när jag såg snubbeltråden.

Han har hjälpt till med polisanmälningar ett flertal gånger, men polisen har haft svårt att göra något åt trakasserierna eftersom Patricia Karlsson inte kunnat peka ut någon skyldig.

När Skaraborgs Allehanda pratar med poliskommissarien Morgan Tärning säger han att polisen ska försöka hjälpa den här gången:

– Det här ska vi givetvis titta på, så här ska man inte ha det i vårt samhälle.