Jättedemonstrationer i Ukraina

NYHETER

Nästan hundra poliser har skadats

1 av 10 | Foto: Kravallpolis duckar för en brandbomb.

Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Kiev, mot regimen i Ukraina.

Demonstranter och poliser har drabbat samman under söndagen, med skadade på båda sidor som resultat.

– Det är inte längre ett demonstrationståg, eller en aktion. Det är en revolution, sa Jurij Lutsenko, landets tidigare inrikesminister, rapporterar TT.

I den ukrainska huvudstaden har på söndagen hundratusentals människor tagit sig ut för att demonstrera mot regimen, för att den inte skrivit på ett frihandelsavtal med EU. Enligt AP var cirka 300 000 människor ute på Kievs gator under dagen.

Demonstrationerna är de största sedan den orangea revolutionen, för nio år sedan.

De flesta har demonstrerat fredligt och viftat med både EU-flaggan och den ukrainska.

På flera håll har det dock hettat till och polis och demonstranter har drabbat samman.

Flera hus har ockuperats och polis har under söndagen försökt att återta kontrollen över dessa, skriver BBC.

”Kiev är vårt”

Särskilt upprörda är demonstranterna över president Viktor Janukovytj. Utanför presidentens högkvarter utbröt våldsamma demonstrationer. Ett 100-tal poliser och 22 demonstranter ska ha skadats, säger en taleskvinna från polisen till AFP.

Demonstranterna kastade gatstenar och knallskott. De försökte också bryta igenom polisens avspärrningar med en traktor. Polisen svarade med att kasta chockgranater och använda tårgas, skriver norska Dagbladet.

I en annan del av staden har stadshuset ockuperats. Demonstranterna slog sönder rutor för att ta sig in och skanderade ”Kiev är vårt”.

De som arrangerat demonstrationerna säger att de kommer blockera ingångarna till alla offentliga byggnader i Kiev.

Ryskt avtal istället

President Janukovytj har försökt att lugna de uppretade folkmassorna.

”Jag kommer att göra allt som står i min makt för att öka farten i processen med att föra Ukraina närmare Europeiska unionen”, skriver han i ett uttalande.

Snart kommer dock presidenten att resa till Moskva för att underteckna ett avtal om framtida ekonomiska förbindelser. Enligt Ukrainas premiärminister Mykola Azarov kommer avtalet att återställa handelsförbindelserna med Ryssland till ett normalt läge.

Den svenska utrikesministern, Carl Bildt, kommenterar händelserna tillsammans med sin polske kollega Radek Sikorski, i ett skriftligt uttalande.

De skriver att EU fortfarande är redo att skriva under avtalet med Ukraina, ”så snart president Janukovytj är redo att göra det”.

De manar också till fredliga protester och avslutar med orden:

”Vi är övertygade om att det ukrainska folket kommer att uppfylla sin dröm om en europeisk framtid.”

Skyldiga Ryssland pengar

Ukraina har sedan tidigare stora finansiella problem och är skyldigt Ryssland pengar. Från Ryskt håll har man pressat på för att Ukraina inte ska skriva på frihandelsavtalet med EU.

Demonstranterna är upprörda över att man närmar sig Ryssland istället för EU.

Den fängslade oppositionsledaren Julija Tymosjenko har hungerstrejkat sedan i måndags, som protest mot att man inte skrivit på avtalet med EU. Hon har också uppmanat demonstranterna att ”inte låta regimens agerande passera obesvarat”.