Nyheter

FP röstade igenom krav på samtycke

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

VÄSTERÅS. Folkpartiet vill skriva in ett lagligt krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen.

Det röstades igenom i dag på landsmötet i Västerås.

– Samtycke är sexigt, det visar på en mycket mer livsbejakande syn på sexualitet, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

I veckan kom beskedet att partiledaren Jan Björklund (FP) och hans partiledning ändrat sig i frågan om samtycke. Tidigare hade partistyrelsen velat avslå en motion som vill införa ett lagligt krav på samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Kravet i motionen var att det i en rättslig process i frågan ska krävas bevis för att alla inblandade sagt ja, och inte som tidigare, bevis för att någon sagt nej.

Ohlsson nöjd

Men FP-ledningen svängde och i dag röstade också ombuden på landsmötet i Västerås igenom ett krav på samtycke. Det gladde bland annat EU-ministern Birgitta Ohlsson:

– Det handlar om att gå från ett nej är ett nej, till ett ja är ett ja. Samtycke är sexigt, det visar en mycket mer livsbejakande syn på sexualitet. Jag tror detta är väldigt viktigt, säger hon.

Hårdare skrivning

Ombuden på landsmötet fick också in en ännu hårdare skrivning än vad partiledningen föreslagit.

Ett tillägg med lydelsen om att en person ska kunna dömas om personen "borde ha förstått att samtycke inte förelegat" gjordes. Samtycktesförslaget innebär att ett nytt brott – sexuellt övergrepp – införs som kriminaliserar att genomföra en handling med en person utan dennes samtycke, oavsett om tvång eller utnyttjande har förekommit eller inte, rapporterar TT.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: