Nyheter

Algerisk president hävdar seger

NYHETER

En medarbetare till Algeriets president Abdelaziz Bouteflika hävdade att presidenten hade vunnit torsdagens val och därmed säkrat en fjärde mandatperiod, efter 15 år vid makten.

– Utan tvekan, Bouteflika vann en jordskredsseger, säger presidentens nära medarbetare Abdelaziz Belkhadem.

Även om valresultatet väntades först på fredagseftermiddagen så firade Bouteflikas anhängare den väntade valsegern på gatorna i huvudstaden Alger sedan vallokalerna stängt, rapporterar AFP.

70-tal skadades

Det stod klart att valdeltagandet var betydligt lägre än vid förra valet 2009. Knappt 52 procent röstade, jämfört med den officiella, om än omtvistade, siffran 74 procent i förra valet. I huvudstaden Alger var valdeltagandet bara 37 procent, och i regionen Kabylie, öster om Alger, röstade bara var fjärde väljare. Där skadades ett 70-tal personer i bråk mellan poliser och ungdomar som försökte störa röstandet.

Bara en utmanare

Oppositionen har uppmanat till bojkott av valet och hävdar att det kommer att förekomma valfusk.

De 23 miljoner röstberättigade hade sex olika kandidater att välja mellan. Den ende som sågs som en seriös utmanare mot Bouteflika var den tidigare premiärministern Ali Benflis. Han underkände valresultatet och hävdade att omfattande fusk hade präglat valdagen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter