Reinfeldt: Valet är inte förlorat

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Gapet mellan Alliansen och de rödgröna ökar – samtidigt är stödet för Moderaterna mycket mindre än vid valet 2010, enligt Aftonbladet/United minds senaste mätning.

Men Fredrik Reinfeldt (M) tror inte att slaget om regeringsmakten är förlorat.

Det säger statsministern i Ekots lördagsintervju.

Aftonbladet/United minds senaste mätning, som publicerades i måndags, visar att gapet mellan Alliansen och den röd­gröna oppositionen aldrig varit större under den nuvarande mandatperioden.

Vill vänta till valet

Och Moderaterna skulle vid val i dag bara få 22,4 procent av rösterna, enligt mätningen. Långt under valresultatet 2010.

Men i Ekots lördagsintervju Sveriges Radio i dag säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han inte ser valet som förlorat, trots de dåliga opinionssiffrorna.

– Väldigt mycket av vår samhällsdebatt förs ju utifrån mätningar som görs via webben eller telefonsamtal som når fram till väljare som inte tycker att det är valrörelse, som inte gått igenom vad de olika partierna tycker, som inte har vägt regeringsalternativ mot varandra, säger Reinfeldt till Ekot och menar att man få vänta till valdagen för att se hur väljarna röstar.

”Det tynger att regera”

Samtidigt passar han på att ge en känga till den rödgröna oppositionen och menar att dess övertag i opinionsmätningar till stor del handlar om att S, V och MP inte behöver ge besked i viktiga frågor.

– Ja, det tynger att regera. Det gör det i Sverige, det gör det i Norden, det gör det i Europa. Och det underlättar för en opposition om de inte behöver ge besked. Om inte enskilda partier behöver berätta vad de föreslår och inte heller föreslå något gemensamt, säger han till Ekot och fortsätter:

– Det är inte en metod för att regera Sverige. Det är inte en metod för att ta ansvar, men det är ibland en metod för att människor ska kunna få förväntningar och förhoppningar som sen inte finns grundade i förslag.

Publisert: