Nyheter

"EU och Livsmedelsverket hotar den svenska ostkakan"

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Livsmedelsverket vill förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk.

Ett hot mot den traditionella svenska ostkakan, mullrar kritikerna.

– Maträtten är ett svenskt flaggskepp. Vad ska då serveras på småländska bröllop, säger riksdagsledamot Irene Oskarsson (KD).

Flera traditionella svenska maträtter hotas när Livsmedelsverket nu vill förbjuda försäljningen av opastöriserad mjölk. Anledningen är att några personer varje år drabbas av bakterien ehec efter att ha druckit opastöriserad mjölk.

Livsmedelsverket  har gjort ett undantag för råmjölken, som kossan producerar de första dagarna efter kalvningen och traditionellt används vid tillverkning av kalvdans.

”Blir inte alls lika gott”

Men ostkakan lever farligt.

– Deras iver att följa påbud från Bryssel hotar ostkakan, säger Irene Oskarsson (KD), riksdagsledamot från småländska Aneby.

Hon anser att opastöriserad mjölk är ett måste.

– Det som används är helmjölken med en fetthalt runt fyra procent. Den ska upphettas till 37 grader. Det fungerar inte bra om den har pastöriserats tidigare. Sen åker ju kakan ändå in i ugnen i 200 grader i en timme och allt farligt dör. Det blir inte alls lika gott om kakan görs på "köpmjölk", säger hon.

Inom EU finns gemensamma regler att all mjölk måste behandlas innan försäljning. Men det finns utrymme för egna nationella regler. I Sverige är det i dag bara tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i liten skala direkt till konsumenterna på bondgårdarna.

Går inte att jämföra

Mats Lindblad, smittskyddssamordnare, menar att det inte går att jämföra ostkakan med kalvdansen.

– Råmjölken som går till kalvdansen är en speciell typ av mjölk som man inte dricker. Därför kan man tänka sig att den huvudsakliga användningen är att värma den och göra kalvdans. Ostkakan däremot gör man på det som kallas konsumtionsmjölk, som ofta dricks. Därför är det svårt att göra svårare undantag, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: