Vanliga droger säljs på nätet

Lagliga nätdroger har länge sålts på internet.

Nu har även kokain och cannabis börjat dyka upp på nätsajter.

– Vi har fått nos på den här förmodligen växande marknaden, säger Steve Alm, strategisk analytiker på Rikskriminalpolisen till P3 Nyheter.

Drogerna går att få tag på via olika nätforum på internet, vissa är mer öppna samtidigt som andra sajter kräver referenser av de som vill bli anslutna, visar P3 Nyheters kartläggning.

Och polisen ser en växande trend av traditionella droger som kokain som kan beställas hem direkt till brevlådan.

– Vi har fått nos på den här förmodligen växande marknaden och vi tar det här problemet på väldigt stort allvar, säger Steve Alm, strategisk analytiker på Rikskriminalpolisen.

”Måste arbeta på internet”

I en skrivelse som polisen gör tillsammans med Tullverket tar de upp problematiken med att de traditionella drogerna letat in sig på nätet. Vid kartläggningen registrerade P3 Nyheters reporter sig på en av de större sidorna. Och inom loppet av tio minuter var det fullt möjligt att beställa vad som sades vara äkta droger som opium, cannabis och ecstacy.

– Det är definitivt inte tillfredsställande, och det är en stark indikator på att vi måste ägna mer uppmärksamhet åt internet och arbeta på internet som ett forum för kriminell verksamhet, inklusive narkotikahandel, säger Steve Alm till radion.

”Kommer att växa”

För att arbeta mot droghandeln på nätet har polisen börjat använda sig av internetspaning. Men det är svårt att komma åt användarna som köper, det krävs att de surfar anonymt och betalar med internetvalutan Bitcoin. Polisen är övertygade om att marknaden kommer att växa för lagliga droger på internet.

– Ja, vi är helt övertygade om att den kommer att växa. Det här går hand i hand med IT-teknologins utveckling, säger Steve Alm till radion.

Publisert: